RECULL DE PREMSA
 
11.04.2024
El Govern reclama a Ercros un pla de tancament pel runam vell de Cardona i una fiança de 3 milions d'euros. Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic, s'ha traslladat a Cardona per comunicar-li a l'alcalde i al regidor de Medi Ambient aquesta decisió. Article de Xavi Moraleda.
11.04.2024
Antics veïns de l'Estació de Sallent: "Hi havia gent que vivia amb la bossa feta per si mai havia de marxar corrents". Eva Mas i Ramon Sala són dos dels centenars de veïns de l’Estació que, en diferents moments, van haver de deixar casa seva i van veure com s’enderrocava el barri i, amb ell, "els seus records". Article de Queralt Casals.
22.03.2024
El TSJC insta definitivament ICL a la retirada forçosa del runam salí del Cogulló. El tribunal desestima els recursos presentats per la multinacional i l'Ajuntament de Sallent contra l'execució forçosa de la sentència. Article de Pere Fontanals.
22.03.2024
El TSJC valida una resolució que demanava la retirada del runam del Cogulló. La nova sentència respon a un recurs interposat per Iberpotash i l’Ajuntament de Sallent, que el Tribunal ha desestimat. Article de David Bricollé.
13.03.2024
La CUP presentarà mocions per revocar la concessió d'aigua de la depuradora de Manresa a ICL. Qüestionen l'ús per part d'una empresa privada que consideren "responsable" de la salinització del Llobregat.
12.03.2024
La CUP Catalunya Central reclama la revocació del permís a ICL per usar aigua de la depuradora de Manresa. La formació diu que la concessió de l'ACA a la multinacional és insostenible en el context de sequera, i impulsarà mocions en contra en ajuntaments i al Consell Comarcal. Article de Jordi Escudé.
27.02.2024
Els Comuns porten al Consell del Bages el debat sobre la concessió d’aigua a ICL. La formació demana un posicionament comarcal reclamant a la Generalitat que aturi la tramitació. Article de David Bricollé.
26.02.2024
UP qüestiona que ICL pugui fer ús del 80% de l'aigua de la depuradora de Manresa: "La societat necessita aquesta aigua". L'ACA va atorgar la concessió a l'empresa l'any 2021 però encara s'ha de construir una canonada. Article de Nia Escolà (ACN).
31.01.2024
Els Comuns insten el Govern a aturar concessions d'aigua com la de Depuradora de Manresa amb ICL. La formació lila ha registrat una proposta de resolució al Parlament en la qual també demana dissenyar un pla d'actuació per a la preservació de l'horta a la ciutat mentre duri la sequera. Article d'Aina Font, el 30.01.2024.
30.01.2024
Els Comuns porten al Parlament una petició perquè s’aturi la concessió d’aigua a ICL. La formació considera inadmissible que en un context de sequera es destini aigua de depuradores a usos industrials. Article de David Bricollé.
29.01.2024
Fem Manresa s'oposa a la concessió per permetre a ICL utilitzar un 80% de l'aigua de la depuradora.
17.12.2023
Súria preveu tenir en funcionament el futur parc solar del Fusteret el 2025. L’Ajuntament és a punt d’adjudicar la redacció del projecte, amb la idea d’iniciar les obres la segona meitat de l’any que ve. Article de Jordi Escudé.
10.11.2023
El nou col·lector de salmorres s’obre camí al sud del Bages. Les obres de l’esperada infraestructura ja són una realitat en el tram entre Castellgalí i Castellbell. Article de David Bricollé.
26.10.2023
L'estat dels runams salins: un panorama divers a 50 anys vista. La situació dels diferents dipòsits va des de l'activitat encara creixent del Fusteret fins a la restauració ja iniciada a la Botjosa, mentre el Cogulló espera l'inici de la retirada i, potser, esdevenir un camp solar temporal. Article de David Bricollé.
21.10.2023
Iberpotash tramita un cobriment temporal del runam de Cabanasses. Inicialment, l’empresa ho plantejava com a solució definitiva, però se li ha requerit que l’acabi retirant. Article de David Bricollé.
19.08.2023
Urbanisme aprova que ICL pugui bombar aigua de la depuradora de Sallent per tractar la sal. La utilització està recollida en el PDU de la Mineria i ja es preveia amb la de Manresa per a l’activitat de Súria. Article de David Bricollé.
04.08.2023
El col·lector de salmorres torna a fer un vessament a Sant Joan. Segons l'ACA, l'episodi que ha tingut lloc aquest divendres ja estaria resolt i la salmorra ja passa per la conducció. Article a Regió7.
03.08.2023
ICL calcula que pot tenir el runam de la Botjosa de Sallent retirat el 2027. L’empresa ho calcula en base al ritme d’extracció assolit enguany, més de 40.000 tones mensuals.  Article de David Bricollé.
31.07.2023
El col·lector de salmorres torna a afectar un tram de riu, ara a Sant Joan. El vessament, ja resolt, ha matat arbres de ribera en un tram d’uns 50 metres entre el pont blau i el petit.  Article de David Bricollé.
28.06.2023
El TSJC admet un recurs que vol aturar el canvi que permet posar plaques solars als runams. El contenciós l'ha impulsat l'Associació de Veïns de la Rampinya de Sallent amb l'advocat Climent Fernández, que ja va guanyar el judici que va acabar amb els abocaments al Cogulló.
22.06.2023
L'Audiència requereix a Iberpotash un calendari del pla de recuperació d'aqüífers. Alhora, el tribunal accepta la petició de l'empresa que sigui un expert de l'ACA qui validi la proposta presentada.
20.06.2023
L'Audiència de Barcelona insta Iberpotash que detalli l'inici de la retirada del runam de Súria i Sallent. L'Audiència aprova, a petició d'Iberpotash, que un tècnic de la Generalitat revisi el pla de retirada de residus salins de la zona. Article de Mayte Piulachs.
20.06.2023
La justicia exige a Iberpotash un calendario de restauración de los pozos que contaminó. La Audiencia de Barcelona ha urgido a la empresa Iberpotash a presentar un calendario de actuaciones para cumplir la condena que la obliga a restaurar los pozos contaminados por los residuos de sus minas de sal y ha ordenado que un técnico de la Generalitat supervise el plan.
03.04.2023
ICL Iberia inicia el transport de sal de desgel amb ferrocarril. Hi haurà en marxa un tren diari de 21 vagons amb una capacitat total de 840 tones que permetrà eliminar la circulació d'una mitjana de 8.000 camions l'any.
30.03.3023
ICL assegura que el parc solar del Fusteret de Súria no n’interferirà la restauració. El director de Sostenibilitat de la companyia el destaca com a exemple de col·laboració público-privada "extrapolable a altres municipis". Article de David Bricollé.
28.03.2023
Súria presenta el projecte de parc solar fotovoltaic al runam salí vell. La iniciativa tindrà una subvenció d'1,2 milions d'euros de la Diputació de Barcelona.
27.03.2023
Dotze claus de les mines de sal de Sallent i Súria.
ICL, l'empresa israeliana que gestiona aquesta activitat al Bages, està en el punt de mira per l'impacte ambiental, així com per les condicions laborals dels treballadors.
Una sentència ferma obliga a la companyia a buidar la muntanya de sal del Cogulló, a Sallent, on ara vol fer una planta fotovoltaica; veïns i entitats ambientalistes temen que sigui una excusa per evitar enretirar el runam salí. Article de Núria Segura Insa a la publicació Setembre.
25.03.2023
Súria posarà en marxa un parc municipal d'energia solar al dipòsit salí vell d'ICL. L'Ajuntament preveu estalviar més de 340.000 euros anuals del consum de l'enllumenat públic i dels equipaments municipals.
24.03.3023
Súria tindrà la primera instal·lació de plaques solars en un runam. Ocuparà una petita part del dipòsit del Fusteret, serà de titularitat municipal i abastirà tot l'enllumenat públic. Article de David Bricollé.
18.03.3023
La mina de Súria porta dues setmanes treballant per neutralitzar els efectes del darrer vessament de salmorra. L’obstrucció d’una canonada va desencadenar la fuita d’aigua salada a la riera de Tordell. Article d'Helena Carbonell.
17.03.2023
L'ACA expedienta ICL Iberia per un vessament de salmorra a la riera del Tordell. L'empresa ha argumentat que la fuita d'aigua salada es va produït per l'obstrucció accidental d'una canonada.
19.12.2022
Urbanisme fa l'últim pas per permetre la construcció d'un macroparc solar al runam del Cogulló. La modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages també implica que ICL podrà crear un nou runam salí a Súria.
19.12.2022
Urbanisme dona via lliure a la instal·lació de plaques solars als runams. La comissió de Catalunya aprova definitivament la modificació del PDU de la minera que fa compatible els dipòsits amb els camps fotovoltaics. Article de David Bricollé.
25.11.2022
ICL podrà abocar al Fusteret un terç més del previst a l’inici, pel nou retard del col·lector. Quan es va començar a tramitar una ampliació del dipòsit era per a 5,6 milions de tones, que podran ser 8,6. Article de David Bricollé.
05.11.2022
El nou col·lector de salmorres entrarà en servei un any més tard del previst. L’última data per a la posada en marxa és el juny del 2026, tot i que quan se’n va signar l’acord de finançament es va situar al 2025. Article de David Bricollé.
19.10.2022
ICL rep llum verd per ampliar el runam del Fusteret de Súria. Urbanisme ha aprovat la modificació perquè el dipòsit pugui créixer en alçada i superfície més enllà del que té autoritzat fins ara. Article de David Bricollé.
19.10.2022
El Govern aplana el camí perquè una part del Cogulló sigui un camp solar. La comissió d’Urbanisme ha aprovat la modificació del Pla Director de la Mineria que ara admet posar plaques al runam sallentí. Article de David Bricollé.
19.10.2022
Urbanisme autoritza que el runam salí del Cogulló es converteixi en un macroparc solar. La modificació del Pla Director de la Mineria del Bages també implica que ICL pugui crear un nou runam salí a Súria.
13.10.2022
ICL es juga el futur dels runams de Súria i Sallent en dos mesos. Abans d’acabar l’any, Urbanisme ha de donar llum verd als canvis per ampliar el Fusteret i posar plaques solars al Cogulló. Article de David Bricollé.
30.09.2022
ICL calcula que el runam de la Botjosa podria estar fora el 2027. Des que es va començar l’explotació formal del dipòsit, a principi d’any, després d’un primer període de proves, se n’han extret unes 200.000 tones de material cap a la planta de purificació. Article de David Bricollé.
11.08.2022
Cardona vol implicació per complir amb la restauració projectada de la Vall Salina. L’Ajuntament ha reactivat la comissió creada l’any 2000 per recuperar un paratge alterat per l’activitat minera i pel desviament del Cardener. Article de David Bricollé.
08.08.2022
Comencen els treballs previs per fer el nou col·lector de salmorra a Esparreguera. Es farà el desbrossament entre el Cairat i Abrera i després es realitzaran estudis geològics i sondejos per definir les característiques del terreny.
12.06.2022
L’ACA assegura a l’alcalde d’Olesa que canvia la canonada de salmorres. Les obres, molt esperades, s’han d’iniciar en la part executiva a partir del mes de setembre.
09.06.2022
La CUP veu en la inclusió dels camps solars als runams una "tergiversació" del pla director. En les al·legacions a la modificació del PDU demana que s’elimini el punt que hi fa referència, perquè es va introduir amb el procediment ja engegat. Article de David Bricollé.
01.06.2022
Montsalat demana que no s’aprovi la modificació del Pla Director de la Mineria. La plataforma ha presentat al·legacions al canvi que faria possible ampliar el perímetre del runam de Súria i posar plaques solars al Cogulló. Article de David Bricollé.
18.05.2022
Montsalat demana rectificar un tram del futur nou col·lector de salmorra que s’aparta de l’actual. La plataforma ecologista considera potencialment perjudicial que la nova canonada s’apropi a les terres agrícoles del pla de les Generes, a Talamanca. Article de David Bricollé.
17.05.2022
Mor el maquinista d’un tren en un xoc amb un vagó descarrilat a Sant Boi. És el primer accident mortal de FGC des que la Generalitat en gestiona el servei. Article d'Arnau Valverde.
14.05.2022
Restringit l'accés als camins del Pla de Reguant de Súria afectats per l’aparició d’una bòfia. El consistori del municipi bagenc demana a tothom el compliment estricte de la prohibició de transitar per la zona afectada.
29.04.2022
Unió de Pagesos demana que es retiri la modificació del Pla urbanístic de la mineria del Bages. El sindicat és contrari a permetre l'ampliació temporal dels runams i demana que es reparin els sòls que s'han fet malbé.
20.04.2022
L’ACA encarrila el futur col·lector de salmorres, que ha d’estar llest el 2025. La Generalitat està completant els processos d’expropiació de les finques per on passarà la nova canalització als dos ramals del Bages. Article de David Bricollé.
19.04.2022
Cardona reclama la restauració pendent de l’antic traçat del riu. L’Ajuntament vol reactivar la comissió de la Vall Salina d’acord amb la Generalitat i demana que s’actualitzi el projecte que es va redactar fa dues dècades i que es concreti el calendari d’actuacions. Article de David Bricollé.
27.03.2022
Iberpotash ha d'ampliar el pla de retirada del runam salí a Súria i Sallent. La jutgessa ordena a l'empresa condemnada que presenti un nou pla per recuperar els nivells de salinitat natural de la zona. Article de Mayte Piulats.
09.03.2022
Urbanisme haurà de validar la proposta del camp solar al Cogulló. L’empresa haurà de presentar un projecte executiu i, per donar-hi llum verda, la comissió haurà de determinar si és compatible amb la restauració. Article de David Bricollé.
01.03.2022
ICL estrena nova planta de sal de desgel a Súria. La nova planta permetrà també tractar el material que es vagi retirant en la restauració de la Botjosa, la qual cosa n'accelerarà la seva retirada.
08.02.2022
El runam del Fusteret podria assolir una dimensió superior a la del Cogulló. L’ampliació aprovada inicialment per Urbanisme preveu que el dipòsit surienc pugui arribar, si fa falta, fins a una cota de 515 metres, 40 més que ara, i ocupar una superfície afegida, cap a Cerarols, de 16,8 hectàrees, un terç més de l’actual. Article de David Bricollé.
07.02.2022
Un jutjat de Manresa veu insuficient el pla de recuperació ambiental d'ICL i li dona un mes per refer-lo. La decisió arriba 8 anys després de la sentència que va condemnar tres directius per la salinització de rius i aqüífers.
07.02.2022
Un jutjat de Manresa requereix a Iberpotash un nou pla per complir una sentència del 2014. Article de David Bricollé.
03.02.2022
El runam del Fusteret de Súria podrà créixer en alçada, i en superfície cap al vessant sud. És la solució que ha donat la Generalitat davant la demanda de l’empresa de disposar d’un nou dipòsit temporal pel retard del nou col·lector de salmorres. Article de David Bricollé.
02.02.2022
Urbanisme obre la porta a la creació d'un macroparc solar al runam del Cogulló d'ICL. També aprova inicialment la construcció d'un nou abocador de sal a Súria.
02.02.2022
La Generalitat obre la porta a la instal·lació de plaques solars al runam del Cogulló. Urbanisme ha donat llum verda a una modificació del PDU de la Mineria per permetre l'ús dels dipòsits per a energies renovables si no n'entorpeixen la restauració. Article de David Bricollé.
26.01.2022
La salinización de ríos y lagos: una agenda de investigación para una amenaza global. Un equipo internacional propone una hoja de ruta para comprender las consecuencias de la salinización del agua dulce a escala global y hacer frente a las necesidades de investigación más urgentes. Article de la Universitat de Barcelona al portal iagua.
26.01.2022
El Consell del Bages demana més claredat sobre el futur del runam de Cabanasses. L’ens comarcal aprova un informe en què exposa que Iberpotash no deixa clar si el confinament seria el futur definitiu del dipòsit o si es podria explotar. Article de David Bricollé.
22.01.2022
Vilafruns: model de runam disfressat. El dipòsit de Balsareny es va tapar fa una dècada i és la referència per a propostes com la que Iberpotash planteja per al de Cabanasses. Article de David Bricollé.
20.01.2022
Iberpotash proposa tapar el runam petit de Súria en comptes de traslladar-lo. L’empresa té presentada una proposta a Indústria per cobrir i aïllar el dipòsit, com a alternativa al que preveu el pla de restauració. Article de David Bricollé.
14.01.2022
El govern de Sallent manté que el canvi urbanístic al Cogulló ha de dur un nou pla de restauració. L’executiu d’ERC reitera que per veure viable el camp solar al runam ha de quedar molt clar com es compatibilitzaria amb la retirada del dipòsit. Article de David Bricollé.
11.01.2022
Avança la tramitació d'una planta fotovoltaica sobre el runam salí de Sallent, tot i l'ordre judicial de retirar-lo. El procediment de modificació del Pla director urbanístic de l’activitat minera al Bages (PDU) ja està força avançat i permetria que l'empresa ICL Iberia –antiga Iberpotash– desenvolupés el projecte batejat com Cogulló Solar Plant. En un primer moment, la mateixa Generalitat havia descartat l'operació per "incompatible" amb els usos establerts de retirada d'aquesta muntanya formada per l'acumulació de residus salins contaminants, producte de l'activitat minera, ordenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Article de Gemma Garcia.
05.01.2022
Pere Aragonès defensa a Súria que una mineria sostenible és la garantia de continuïtat. El President de la Generalitat ha conegut de primera mà la mina i les instal·lacions d'ICL i ha destacat el treball conjunt fet entre Govern i empresa. Article de David Bricollé.
08.12.2021
Mor José Antonio Martínez Álamo, expresident de les mines del Bages. El directiu va ser el màxim responsable del pla d’expansió de l’empresa que l’ha rellançat.
29.11.2021
Els maquis no ho farien! Crònica de l'acte de protesta de ProuSal! pel "blanqueig" del runam del Cogulló per mitjà de la Cursa dels Maquis, segurament de manera no volguda o inconscient per molts dels participants. Article a la Taula del Llobregat.
28.11.2021
Ecologistes denuncien que ICL "blanqueja el delicte ecològic" del Cogulló enlloc de treure el runam salí. Han fet una protesta coincidint amb la cursa dels Maquis, en la que centenars de corredors han pujat dalt del runam. Article d'ACN.
30.10.2021
"Treure’s l’ombra d’un problema costa, però crec que ho hem fet". Carles Aleman assegura deixar com a llegat una empresa modernitzada i més connectada al territori. Entrevista a Carles Aleman, el dia que deixa la presidència d'ICL Iberia. Article de Carles Blaya.
24.09.2021
ERC de Sallent veu bé que s’obri la porta al camp solar si hi ha garantia de restauració. L’alcalde diu que el canvi al pla director ha de concretar com es faria compatible el parc amb la retirada del runam. Article de David Bricollé.
23.09.2021
Fem Poble de Sallent retreu que la Generalitat està fent una normativa a mida d’ICL. El grup de l’oposició posa en dubte que el projecte del camp solar no afecti la restauració del runam, "ordenat per un jutge i que ja hauria d’haver començat". Article de David Bricollé.
22.09.2021
Urbanisme obre la porta a fer viable el camp solar al runam del Cogulló. Inicia el procés per modificar el PDU de la Mineria perquè es puguin implantar energies renovables en els seus àmbits si no afecten els plans de restauració. Article de David Bricollé.
09.07.2021
ICL inaugura la rampa de Cabanasses després de gairebé 9 anys d'obres. El túnel, de 5,2 km d'extensió i gairebé 900 metres de profunditat, permetrà el transport directe del mineral amb cintes i evitarà 800 viatges diaris de camió.
22.06.2021
El trencament d'una peça del col-lector de salmorres provoca un vessament de sal al riu.
11.06.2021
ICL ja ha extret 30.000 tones de material del dipòsit de La Botjosa.
16.04.2021
La ACA y ICL Iberia firman un convenio para financiar y construir un nuevo colector de salmueras. Estará terminado en 2025, mejorando la calidad del agua del río LLobregat, reduciendo los depósitos salinos y garantizando una minería sostenible.
14.04.2021
Emma Riverola presentarà divendres a Sallent la seva novel·la «Sal», inspirada en les mines del Bages. L'acte tindrà lloc a la Sala Vilà i Valentí a les 7 de la tarda i serà entrevistada per membres de Prou Sal.
13.04.2021
El Govern fixa per al 2025 el col·lector de salmorres, que començarà enguany. L'ACA i l'empresa ICL signen a Súria l'acord per impulsar una obra «d'interès prioritari», i que es considera clau per garantir l'activitat minera i reduir el runam. Article de Jordi Escudé.
12.04.2021
El nou col·lector de salmorres d'ICL estarà enllestit l'any 2025. L'empresa minera pagarà 98 dels 110 milions d'euros que costa la infraestructura, però l'ACA li avançarà i avalarà la meitat.
12.04.2021
El Govern es compromet a treballar per «fer viable» el parc solar al runam del Cogulló. El conseller Calvet diu que «no es pot perdre l'oportunitat que hi hagi nous camps eòlics i fotovoltaics al nostre país». Article d'ACN.
09.04.2021
La Generalitat considera inviable el parc fotovoltaic al runam del Cogulló. És el tercer dels projectes de l'àmbit de les energies renovables plantejats al Bages que la ponència tècnica tomba en menys d'un mes de diferència. Article de David Bricollé.
05.04.2021
La Generalitat inicia el procés per refer la riera de Soldevila de Sallent. Territori ha posat a exposició pública l'avanç del Pla Especial Urbanístic de restauració de la torrentera, molt afectada per les salinitzacions. Article de David Bricollé.
24.02.2021
Montsalat diu que no es pot canviar el PDU de la mineria dos anys després d'aprovar-lo. La plataforma creu que "no hi ha motius per alterar substancialment l'acord expressat com a directrius i ordenament dels usos del sòl". Article de David Bricollé.
16.02.2021
El Govern haurà de fer un primer canvi al Pla Director de la Mineria pel dipòsit de Súria. Aquesta setmana s'ha tancat el procés participatiu obert pel Govern per determinar com ha de ser el runam "temporal" que requereix ICL. Article de David Bricollé.
23.01.2021
Cardona espera 20 anys després la restauració de l'antic traçat del riu. La llera del que era el pas natural del Cardener per la Coromina, que es va desviar el 2000, és una àrea que té pendent una revegetació i adequació que la reintegri a l'entorn del nucli. Article de David Bricollé.
19.01.2021
El pla urbanístic de Sallent dona la clau al consistori sobre el parc solar del Cogulló. L'Ajuntament ha de donar la seva aprovació explícita si un camp fotovoltaic supera les 0,5 hectàrees.
19.01.2021
El govern sallentí veu bé el camp solar del Cogulló si no n'entorpeix la retirada. L'executiu també considera essencial que "reverteixi de manera directa en benefici del poble". Article de David Bricollé.
15.01.2021
ICL vol fer un camp fotovoltaic al runam del Cogulló i els ecologistes ho titllen de "cortina de fum". Prou Sal lamenta que l'empresa minera vol "amagar grans agressions al territori" com la planificació d'un nou runam. Article de Pere Fontanals.
13.01.2021
Montsalat diu que el parc solar "contravé" el pla establert per al Cogulló. La plataforma ecologista no tanca la porta al projecte, però el supedita a un nou programa de restauració que passés per impermeabilitzar el runam. Article de David Bricollé.
12.01.2021
ICL projecta un camp fotovoltaic a la cara sud del runam del Cogulló. La proposta, que té un avantprojecte redactat, planteja una instal·lació de 12,5 hectàrees; l'empresa remarca que seria una activitat compatible i complementària amb l'explotació de la sal del dipòsit i la seva restauració. Article de David Bricollé.
08.01.2021
El col·lector de salmorres acumularà una dècada de retard quan entri en servei. El primer pas ferm es va fer el 2012, amb el compromís en aquell moment que estigués a punt 3 anys després; ara l'objectiu és tenir-lo el 2025. Article de David Bricollé.
05.01.2021
El col·lector de salmorres es rebenta a Sant Joan i inunda de sal tot el darrere de Cal Gallifa. L'ACA i els serveis d'emergència ja estan avisats de la important fuita i s'ha deixat de bombejar salmorra des de Súria. Article de Pere Fontanals.
29.12.2020
El Govern impulsa la construcció del nou col·lector de salmorra que estarà del tot operatiu el 2025. Els treballs, que executarà Infraestructures.cat amb un cost de més de 110 milions d'euros, començaran al setembre. Article de Jordi Escudé.
29.12.2020
La Generalitat obre un procés participatiu per la ubicació d'un runam temporal a Súria. El dipòsit ha de complementar durant un temps el del Fusteret.
22.12.2020
ICL connecta la rampa i la mina de Cabanasses de Súria. Les obres ja fa 8 anys que van començar i són una peça clau del projecte Phoenix.
23.10.2020
ICL fa les primeres proves d'extracció de material del dipòsit de la Botjosa. Els treballs permetran disposar de dades per a la planificació de la futura restauració de l'antic dipòsit. Article de David Bricollé.
23.10.2020
ICL fa les primeres proves operatives a escala real al dipòsit de la Botjosa. Es tracta d'una prova pilot que consisteix en l'extracció de material del dipòsit i el seu trasllat a la planta de Sallent per avaluar el seu tractament.
22.09.2020
ICL demana una concessió anual d'aigua depurada que equival a 35 llacs de l'Agulla. El cabal, que l'empresa ha sol·licitat a Territori, s'agafarà de la planta de Manresa. Article de David Bricollé.
22.09.2020
Iberpotash sol·licita usar més d'un 80% de l'aigua depurada a Manresa per al seu ús industrial. L'ACA ha donat curs a una concessió d'aigües depurades regenerades de 6,86 hm3 anuals, quan la producció de la depuradora de Manresa és només de 8,5 hm3. Article de Pere Fontanals.
01.09.2020
ICL Iberia presenta als comitès d'empresa una reducció de plantilla de 110 treballadors. Proposa un pla de jubilacions anticipades, baixes voluntàries i l'amortització de llocs de treball per redundància de funcions.
22.07.2020
La mina d'Iberpotash de Sallent tanca tenyida de dol i inseguretat. Els sindicats s'han queixat reiteradament de manca de seguretat a la mina de Vilafruns, on la majoria de treballadors pertanyen a l'empresa subcontractada Montajes Rus. Després de dos accidents mortals el mes de juny, la multinacional israeliana ha pres la decisió de tancar l'explotació definitivament. Article de Gemma Garcia.
18.07.2020
El cessament de l'extracció de potassa a Vilafruns deixa en suspens 420 llocs de treball. La mina, tancada des de fa tres setmanes després de dues morts, ja no reprendrà l'activitat perquè "no és sostenible econòmicament". Article de Carles Blaya.
17.07.2020
El fals conflicte entre treballadors i ecologistes per les mines d'Iberpotash al Bages. Aquest mes de juny, dos miners han mort a les mines d'Iberpotash. Poques setmanes abans, a tall d'advertència, un tercer va salvar la vida miraculosament. D'aquesta manera, al drama mediambiental de què és responsable la multinacional israeliana prosionista s'hi suma un drama familiar i laboral. Hi ha una pregunta, extemporània, que plantegen aquests accidents: quin nexe hi pot haver entre els accidents a la mina i l'atemptat ecològic que l'activitat genera?. Article de Guille R.Scheurer.
17.07.2020
Iberpotash atura l'extracció de potassa de la mina de Vilafruns de forma definitiva.
L'empresa afirma que intentarà buscar nous usos a les instal·lacions de Balsareny i Sallent · Esgrimeix motius econòmics i preveu que d'aquí a dos anys la mina de Súria ja produeixi la mateixa quantitat de potassa que ara es generava entre les dues explotacions · La decisió deixa a l'aire el futur d'uns 400 treballadors · CCOO acusa la firma d'haver pres una decisió "totalment oportunista". Article de Carles Blaya.
15.07.2020
Máximo de la Corte: "No hi ha hagut més morts a la mina de Vilafruns per una qüestió de sort". El secretari general del Sindicat de Mines de la CGT considera que "a costa d'anar abandonant la seguretat, ICL ha aconseguit uns nivells de producció excel·lents". Transcripció i edició d'Aina Font Torra.
01.07.2020
El Cogulló adormit espera la 'desescalada'. El 30 de juny del 2019 es van aturar els abocaments al runam de Sallent, del qual els propers anys s'ha d'iniciar la restauració. Article de David Bricollé.
29.02.2020
Iberpotash demana més espai a Súria per dipositar-hi sal temporalment. Argumenta que els retards en infraestructures faran que esgoti abans del previst el runam ja ampliat. Article de David Bricollé.
25.02.2020
Infraestructures.cat actualitzarà el projecte del nou col·lector de salmorres entre Súria i Castellgalí. L'actuació s'emmarca en el desenvolupament del pla Phoenix.
04.02.2020
L'ACA preveu completar aquest any les expropiacions pel col·lector de salmorra. Les obres de la nova canonada començarien a final d'any o principi del que ve i duraran fins al 2024. Article de David Bricollé.
22.01.2020
ICL acabarà a l'octubre la rampa minera de Súria després d'invertir-hi 100 milions. La companyia presenta en societat la seva nova terminal al Port de Barcelona, que estarà operativa aquesta primavera. Agència Efe.
21.01.2020
ICL inverteix 77 milions d'euros en una nova terminal al Port de Barcelona. La nova infraestructura permetrà doblar la quantitat de mineral que l'empresa trasllada des de les plantes del Bages.
16.01.2020
Iberpotash perd el recurs contra la penalització de Brussel·les per rebre ajudes il·legals. El tribunal de Luxemburg conclou que la CE no va cometre «cap error» a l'hora de determinar que l'Estat i la Generalitat van ajudar il·legalment la companyia. Article de Natàlia Segura, de l'Agència Catalana de Notícies.
03.01.2020
El nou col·lector de salmorra tindrà una canonada paral·lela per abastir d'aigua ICL. La instal.lació portarà aigua regenerada des de la depuradora de Manresa fins a Súria per a l'activitat de fabricació de les plantes de sal. Article de David Bricollé.
26.11.2019
Montsalat reclama que el runam vell de Cardona es tapi com es va fer a Vilafruns. La plataforma demana al Govern que no autoritzi el pla plantejat per Ercros que preveu conduir les aigües salobres del dipòsit i deixar-lo al descobert.
19.11.2019
Ercros proposa un pla de mínims per al runam vell de Cardona deixat a mitges. L'empresa descarta l'opció de cobrir-lo, tot i que no hi ha cap compromís de tornar-lo a explotar. Article de David Bricollé.
02.11.2019
Olesa reclama l'inici sense demora de la renovació del col·lector de salmorres. L'Ajuntament olesà considera que és urgent afrontar el tram de Castellbell a Abrera.
10.10.2019
El Govern encara té pendent de lligar el finançament del nou col·lector de salmorres. La falta de concreció econòmica fa que tampoc no hi hagi un calendari clar. Article de David Bricollé.
13.07.2019
ICL protesta per la pèrdua d'ingressos en la cobertura del runam de Vilafruns. L'empresa minera al·lega davant el TJUE que no va poder explotar els dipòsits de sal de Balsareny. Article d'ACN.
07.2019
Cuando la realidad supera la ficción. Sebastià Estradé i Rodoreda (1923-2016) contra la montaña de residuos salinos. Article de Santiago Gorostiza publicat al número 57, 2019, de la revista semestral Ecologia Política - Cuadernos de Debate Internacional.
05.07.2019
"Estem treballant per convertir la mina en una empresa del segle XXI". El conseller delegat de la mina assegura que "el compromís amb el territori és part de la nostra feina". Entrevista de Carles Blaya a Carles Aleman, conseller delegat d'ICL.
04.07.2019
Arxivada la causa contra dos alts directius d'Iberpotash i tres del Govern per un presumpte delicte ambiental. La CUP de Sallent va presentar la querella l'any 2014 i denunciava filtracions de residus a aigües de domini públic. Article d'ACN.
04.07.2019
Arxivada la causa contra dos alts directius d'Iberpotash i tres del Govern per un presumpte delicte ambiental. La CUP de Sallent va presentar la querella l'any 2014 i denunciava filtracions de residus a aigües de domini públic. Article d'ACN.
30.06.2019
ICL treu pit pel tractament actual del gran dipòsit salí. És el runam amb la "gestió més avançada d'Europa", segons Aleman. Article de Roger Junyent.
29.06.2019
ICL Iberia defensa el tancament del Cogulló com una oportunitat cap a la mineria sostenible. L'empresa assegura que focalitzarà els seus esforços en el procés de restauració de la muntanya.
24.06.2019
La fi dels abocaments al Cogulló. Iberpotash deixa de dipositar residus a la muntanya de sal de Sallent, tal com va dictar la justícial. Article de Xavier Grau.
24.06.2019
ICL ja no aboca al runam salí del Cogulló i preveu començar a rebaixar-lo cap al 2025. L'empresa minera oficialitzarà aquest dissabte el final de l'activitat al dipòsit sallentí, que tenia com a data definitiva el 30 de junys. Article de David Bricollé.
14.06.2019
Absolen els polítics i tècnics jutjats per una llicència a ICL. Estaven acusats de prevaricació la'lacalde, quatre regidors i tres tècnics. Article de Roger Junyent.
05.04.2019
Súria potencia la riera del Tordell com a àrea mediambiental després de dos anys de treballs. S'han eliminat 5.000 m2 de canya invasora i s'han plantat més de 800 arbres autòctons.
04.04.2019
Finalitza el projecte de millora ambiental de la Riera del Tordell finançat per Iberpotash.
03.04.2019
Montsalat retreu que es descarti cobrir els runams com a mesura temporal. La plataforma diu que el què els alcaldes elogien que es fa a Alemanya, a Catalunya s'ha desestimat. Article de David Bricollé.
29.03.2019

Una delegació de l’ACM amb alcaldes de la mineria potàssica catalana viatja a Alemanya per conèixer l’explotació i gestió de la conca minera del Werra. Actualitat de l'Associació Catalana de Municipis, 22.03.2019.

Els alcaldes dels municipis miners del Bages mostren sorpresa i satisfacció pels bons resultats del confinament dels residus salins a la conca minera del Werra per evitar la salinització de les aigües; una solució de gestió ambiental eficaç i immediata, semblant a la impermeabilització i restauració realitzada al runam de Vilafruns (Balsareny).
D'altra banda, els programes de restauració i el PDU de la Mineria preveuen primer l'eliminació física dels residus dels runams salins del Bages en base a la venda de sal i a l'enviament al mar pel col·lector de salmorres en dates que, en el millor dels casos, tardaran 50 anys per l'eliminació dels runams de Sallent i 80 anys per desfer-se dels residus de Súria. Durant tots aquests anys s'ha de recollir la salmorra que els residus salins generen. Després vindria la restauració pròpiament dita i amb ella s'acabaria el problema de les salmorres.
Les propostes de Montsalat per considerar la impermeabilització mitjançant tècniques de poliuretà projectat o d'altres d'ús en la clausura d'abocadors i les al·legacions en aquest sentit presentades al PDU de la Mineria i als programes de restauració de Sallent i Súria van ser sistemàticament desateses per la Generalitat.

23.03.2019
El runam del Cogulló de Sallent posa el seu comptador a 100. Al dipòsit salí li queden just un centenar de dies d'activitat des d'avui. Article de David Bricollé.
28.02.2019
ICL inicia sondejos per a la restauració del runam de la Botjosa. Va ser un dels primers dipòsits, inactiu des dels 70, i hi ha acumulades prop de 4 milions de tones de sal. Article de David Bricollé.
24.01.2019
El TSJC insisteix a Iberpotash per treure el runam acumulat al Cogulló els últims 11 anys. La interlocutòria també ratifica el 30 de juny d'enguany com a data límit per a continuar abocant a Sallent. Article de Xavier Borràs.
23.01.2019
El TSJC deixa clar que s'ha de treure el que s'ha acumulat al Cogulló els últims 11 anys. El Tribunal admet la petició d'execució de sentència dels veïns de la Rampinya i ratifica que els abocaments han de parar el 30 de juny. Article de David Bricollé.
08.12.2018
Un estudi situa un torrent de Sallent entre els cursos fluvials més salinitzats de l'Estat.
El cas del Llobregat és tractat en un volum especial de la britànica Reial Societat de Ciències Biològiques. Article d'ACN / David Bricollé.
27.11.2018
"La explotación de la potasa en Catalunya. Una “fiebre” del pasado que amenaza el territorio presente". Article de Daniel Martínez Castizo.
13.11.2018
Ercros té demanada una pròrroga per explotar en el futur el runam de Cardona. L'Ajuntament tem que sigui una fórmula per fer el mínim al dipòsit i en reclama una restauració integral. Article de David Bricollé.
20.09.2018
Entitats ecologistes reclamen mesures després del trencament de l'acord entre ICL i Akzo. Temen que aquest "entrebanc majúscul" per a la sortida de la sal vacuum generi més residus salins a la comarca.
18.09.2018
ICL trenca l'acord amb Akzo per vendre la sal d'Iberpotash. La multinacional holandesa anuncia que obrirà un arbitratge internacional. Article de Xavier Grau.
17.09.2018
Aprovat definitivament el Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages. Confirma la ubicació de la segona planta de valorització de la sal a continuació de la primera, a Súria, així com un nou sector d'interès supramunicipal per acollir altres infraestructures de valorització, equipaments i espais lliures.
17.09.2018
Urbanisme dona llum verd al pla director de la mineria i a l'ampliació del runam de Súria. El dipòsit del Fusteret podria créixer de les 33 hectàrees actuals a un total de 48, si l'empresa esgotés l'espai de creixement. Article de David Bricollé.
23.08.2018
Un nou vessament afecta el col·lector de salmorra, a Callús. El trencament es va produir dimecres a la tarda, i ahir al matí ja s'havia pogut restablir el servei. Article de Jordi Escudé.
20.08.2018
El col·lector de salmorra té un nou vessament, ara a Sant Vicenç. Els operaris treballen aquest dilluns en la reparació de l'afectació a l'avinguda del Secretari Canal, on s'ha hagut de donar pas alternatiu.
15.08.2018
El col·lector de salmorres es torna a trencar, ara a Olesa. És el tercer agost consecutiu que la canonada pateix un vessament al municipi.
07.08.2018
El col·lector registra diversos vessaments de salmorra en el ramal del Cardener. Els episodis s´han produït durant dues setmanes del mes de juliol i han provocat la mort d´arbres i vegetació en diferents punts del recorregut. Article de David Bricollé.
20.07.2018
L'ACA comença els tràmits per fer el tram sud del col·lector de salmorres. Les obres tenen una durada de 30 mesos i és previst que entrin en servei a l'inici de l'any 2022.
11.07.2018
La (in)justícia del Llobregat. Article de Susanna Abella, de la Taula del Llobregat.
29.06.2018
ICL espera que el jutge nomeni un pèrit que validi el pla per resoldre la salinització. L'empresa recorda que va presentar fa un any un programa de mesures per dur a terme pressupostat en uns 10 milions d'euros. Article de David Bricollé.
27.06.2018
La Fiscalia exigeix a Iberpotash un nou pla per descontaminar els pous. El fiscal de Medi Ambient Antoni Pelegrín ha rebutjat el pla de recuperació que l'empresa havia presentat.
31.05.2018
ICL Iberia posa en marxa la nova planta de purificació de sal a Sallent. La nova instal·lació processarà 450 mil tones de sal l'any. La planta ha suposat una inversió de 2,5 milions d'euros i s'inclou en el bloc de mesures implantades per reduir les aportacions de sal al Cogulló.
27.05.2018
El trencament d'un dipòsit a Sallent aboca salmorra al riu Llobregat. S'investiga la causa de l'esfondrament d'un mur de la bassa, amb una capacitat de 200.000 litres. L'abocament no va afectar el consum de boca. Article de Jordi Morros.
19.03.2018
Sallent engega els tràmits per legalitzar els usos d'abocament i el dipòsit salí del Cogulló. Urbanisme aprova el projecte per regularitzar les instal·lacions, pas previ a la restauració de la muntanya. Article de Gemma Aleman.
19.03.2018
El govern de Súria defensa que van fiar-se dels informes tècnics per atorgar la llicència a Iberpotash. La CUP, que exerceix com a acusació popular, ha retirat l'acusació contra tres dels regidors encausats. Article de Mar Martí.
18.03.2018
Una llicència d'obres atorgada a Iberpotash el 2012 porta el govern de Súria i tres tècnics al banc dels acusats. La CUP veu culpable l'alcalde i quatre regidors, però la fiscalia limita l'acusació de prevaricació urbanística als treballadors municipals.Article de Mar Martí.
16.03.2018

La CUP porta a judici el govern de Súria sense el suport del fiscal per una llicència a Iberpotash. El partit acusa de prevaricació l'alcalde, quatre regidors i tres tècnics, però la fiscalia només atribueix les irregularitats als treballadors. Article de Josep Sallent.

14.02.2018

El pla miner del Bages rep tants canvis que es torna a tramitar. La Generalitat presentarà un document sensiblement diferent del que va aprovar el 2016, ja que per exemple incorporarà Cardona. Article de David Bricollé.
Val la pena recordar que, independentment d'altres interessats i actors, Montsalat va al·legar en favor d'incloure la mineria de Cardona al PDU i de situar la segona planta de sal vacuum d'Iberpotash a Súria dins dels límits de la planta de producció del Fusteret, sense necessitat d'ocupar espai actualment agrícola de La Pobla, a l'altra banda del Cardener.

01.02.2018
Els runams salins del Bages, una hipoteca per tot Catalunya. Article de Jordi Badia Guitart.
25.01.2018
La Comissió amenaça de portar els runams salins al Tribunal Europeu per contaminació. ICL considera que la Comissió no les té dades actualitzades i defensa que s´han fet moltes millores. Article de David Bricollé.
24.01.2018
El govern de Sallent dóna llum verd a la construcció de la planta de tractament de sal. La instal·lació es posarà en marxa "els propers mesos" després que l'Ajuntament ja ha concedit la llicència d'obres a ICL. Article de Jordi Escudé.
24.12.2017
Vilafruns: el model que reclama Cardona. El runam salí de Balsareny està impermeabilitzat i revegetat des de l'any 2010, una experiència que va promoure la Generalitat. Article de David Bricollé.
14.12.2017
Sallent aprova un canvi de terrenys per a l'acord amb els últims veïns de l'Estació. L'Incasòl tindrà un solar a la zona de l'envelat per poder oferir-ne les parcel·les a les tres famílies. Article de David Bricollé.
29.11.2017
Cardona exigirà a Ercros el confinament i revegetació del runam vell. L'Ajuntament considera que l'empresa té un compromís contractual i legal de deixar confinat el dipòsit si ja no l'explota. Article de David Bricollé.
22.11.2017
La mineria del Bages no tindrà aprovat fins al 2018 el seu pla director definitiu. El document d'ordenació urbanística acumula un any de retard. Un dels motius és que inclourà Cardona, que en l'aprovació inicial no hi era. Article de David Bricollé.
22.11.2017
L'empresa Ercros deixarà de produir sal del runam de Cardona aquest divendres. Els treballadors no estan d'acord amb les indemnitzacions que se'ls proposen si no opten per un trasllat. Article de David Bricollé.
15.11.2017

El Suprem dóna la raó als veïns. El Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació d'Iberpotash sobre el runam de Sallent. La sentència també obliga a netejar de residus la muntanya del Cogulló. L'empresa ja ha anunciat que tornarà a recórrer. Telenotícies Comarques de Televisió de Catalunya.

14.11.2017
El Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació d'Iberpotash sobre el runam del Cogulló. La decisió, segons la part denunciant, obliga l'empresa a aturar els abocaments i a restaurar la muntanya de residus salins.
14.11.2017
El Suprem tomba el recurs de cassació sobre una de les sentències del Cogulló. L'empara l'havia sol·licitada Iberpotash per una de les resolucions urbanístiques que afecten el runam. Article de David Bricollé.
30.10.2017
L'ACA preveu tenir desdoblat el col·lector de salmorres fins a Abrera cap al 2022. Article de Jordi Escudé, resum de la reunió del Fòrum de la Mineria del 09.11.17 al Consell Comarcal del Bages.
05.11.2017
Aigua i servei públic: fi d'etapa. Article d'opinió de Jordi Fortuny al voltant del servei públic de l'aigua a Catalunya.
30.10.2017
Ercros presenta l'ERO per tancar la planta de Cardona i deixar el runam a mig treure. La companyia assegura que pot recol·locar tots els treballadors en altres factories del grup, però la majoria són fora de Catalunya. Article de David Bricollé.
25.10.2017
Un segle d'afectació ambiental de la mineria de potassa del Bages, per ara. Article de Jordi Badia, resum de la ponència presentada el gener del 2017 a les jornades sobre patrimoni miner organitzades pel Centre d'Estudis del Bages.
19.10.2017
L'alcalde de Cardona demana a Ercros "compromís" per restaurar el runam. L'Ajuntament vol que l'empresa faci un "veritable pla de restauració", més enllà d'accions de manteniment, i que la Generalitat ho vetlli. Article de David Bricollé.
10.09.2017
La segona oportunitat d’Iberpotash. La pròrroga concedida pel jutge per seguir abocant sal dona oxigen a l’empresa que explota les mines del Bages. Ara s’ha de fer valedora de la confiança complint el calendari d’una reconversió que vol fer possible la sostenibilitat de la mineria. Article de Francesc Muñoz.
01.09.2017
Un nou vessament del col·lector de salmorres salinitza una àrea de 2.000 metres quadrats. En aquesta ocasió, el trencament no ha estat fortuït, sinó provocat per unes tasques de manteniment. Article de Carmina Oliveras.
31.08.2017
"Bruselas exige a Iberpotash seis millones en ayudas ilegales. La Generalitat regulariza un vertedero de Iberpotash pese a que un informe de los Mossos de Esquadra advierte que sigue salinizando las aguas".
31.08.2017
Brussel·les reclama recuperar 5,8 milions d'euros en concepte "d'ajuts il·legals" a Iberpotash. La companyia diu que no ha rebut cap tipus de documentació oficial i que no ha cobrat les subvencions.
31.08.2017
Europa reclama un “ajut il·legal” a Iberpotash que l’empresa diu que “no ha cobrat mai”. La Comissió Europea també recorda que la fiança del Cogulló és “injustificablement baixa”, però la firma minera respon que la Generalitat ja la va elevar a 7,5 milions i que aquest afer “ja està resolt”. Article de Carmina Oliveras.
30.08.2017
"Iberpotash recibe un nuevo espaldarazo de la Generalitat. El Govern aprueba el estudio de impacto ambiental para que crezca el depósito salino de Cogulló mientras los Mossos d’Esquadra señalan que la empresa contamina". Article de Cristina Farrés.
25.07.2017
L'ACA comença el procés per expropiar els terrenys per fer el nou col·lector de salmorres. Encara no està clar ni el sistema de finançament ni el calendari d'execució. Article de David Bricollé.
23.07.2017
Alta tensió a la reunió veïnal de la Rampinya celebrada per ratificar els punts sobre la mina. L'assistència a l'assemblea del veí que va demandar l'associació provoca la intermediació de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. Article de Josep Sallent.
22.07.2017
"Residuos salinos por un tubo. El Govern aprueba el proyecto del colector que recogerá los residuos de la minería del Bages para prevenir la contaminación del Llobregat". Article d'Antonio Cerrillo.
19.07.2017
ICL tramita l'ampliació del runam del Fusteret en un màxim de 15 hectàrees. És l'àrea de creixement prevista al Pla Director de la Mineria, i ha superat un primer escull d'Urbanisme. Article de Jordi Escudé.
18.07.2017
Nou pas en la tramitació per ampliar el runam del Fusteret. La Comissió d’Urbanisme emet un informe favorable en considerar que la petició d’Iberpotash s’adapta a les normes subsidiàries del municipi; l’empresa podrà ocupar 15 noves hectàrees.
14.07.2017
L'Ajuntament de Cardona dóna per fet que Ercros deixarà d'explotar el runam enguany. L'alcalde tem que el pla de restauració es limiti a rases perimetrals i exigeix a la Generalitat solucions laborals i ambientals. Article de David Bricollé.
13.07.2017
L'Ajuntament tala onze plàtans morts per salmorra al passeig del Riu.
Vegeu la informació sobre la mort d'aquests plàtans al passeig del Riu de Manresa per vessament de salmorra del col·lector publicada a la galeria el 09.2015.
01.07.2017
ProuSal escenifica un funeral per la continuïtat dels abocaments al Cogulló. Una trentena d'activistes de l'entitat ecologista han participat en l'acte de protesta. Article d'Abel Gallardo.
30.06.2017
El TSJC dona una pròrroga d'un any per continuar abocant al Cogulló. Iberpotash podrà dipositar-hi sal sobrant fins el 30 de juny del 2018, però amb l'opció d'allargar la moratòria un any més, fins el 2019. Article de Carmina Oliveras.
29.06.2017
El jutge podria decidir demà sobre la pròrroga al Cogulló. La mina es compromet a aturar l´activitat si hi ha incompliment de les mesures proposades. Article de Carles Blaya.
29.06.2017
Alarma a les instal·lacions d'ICL a Sallent per la fumera d'una xemeneia. Cinc dotacions dels Bombers es desplacen a la seu de l'empresa minera i comproven que cremava pols.
29.06.2017
La Rampinya s'oposa davant del jutge a la moratòria d'ICL per seguir abocant al Cogulló. La Generalitat i l'Ajuntament de Sallent donen suport a allargar el termini, tot i que plantegen diverses mesures de control. Article de Mar Martí.
29.06.2017
Els ecologistes reclamen al Govern que obligui ICL a cessar els abocaments al Cogulló. Fonts jurídiques i del sector saliner plantegen querelles contra l'administració si l'endemà del 30 de juny no fa complir la sentència del TSJC. Article d'Estefania Escolà.
28.06.2017
Entitats ecologistes demanin que sigui la Generalitat qui lideri un pla de restauració del runam. Els col·lectius diuen que l'empresa ja ha tingut una moratòria de 3 anys i mig per posar fi als abocaments. Article de David Bricollé.
28.06.2017
"Entidades ecologistas exigen a Iberpotash que cumpla la sentencia del TSJC".
28.06.2017
ICL presenta al jutge un pla contra la salinització que preveu invertir 10 milions. L'empresa espera la validació per part del magistrat, però assegura que ja ha començat a fer intervencions. És un pla a 40 mesos. Article de David Bricollé.
23.06.2017
Sallent encarrega un estudi per conèixer l'afectació de la salinització al municipi. La proposta avaluarà si l'Ajuntament pot reclamar una indemnització pels danys causats per Iberpotash. Article de Jordi Escudé.
21.06.2017
La futura planta de purificació de Sallent produirà 150.000 tones anuals de sal de desgel. ICL va presentar ahir el projecte a l'Ajuntament perquè n'iniciï la tramitació. S'hi invertiran 2,5 milions i ha d'estar a punt a principi del 2018. Article de David Bricollé.
19.06.2017
"Iberpotash pone en apuros a un dirigente del Pdecat. El alcalde de Sallent, David Saldoni, figura emergente del partido de Artur Mas, debe decidir si se enfrenta al juez o al grupo minero Iberpotash". Article de Josep Maria Casas.
17.06.2017
El Cogulló: vuit anys per arribar al límit del 30 de juny. La sentència que marca el tancament del runam es va començar a gestar el 2009, quan Sallent va aprovar un nou pla urbanístic que possibilitava l’ampliació de l'escombrera. Article de Carmina Oliveras.
15.06.2017
Prou Sal: “la salinització és un problema de país”. El col·lectiu farà una acció a diverses ciutats catalanes aquest cap de setmana per demanar el compliment de la sentència que obliga a deixar d'abocar al Cogulló el 30 de juny. Article de Carmina Oliveras.
14.06.2017
ICL ja ha presentat al jutge la petició per poder abocar dos anys més al runam del Cogulló.
08.06.2017
Els miners de Sallent traslladen el seu neguit a l'Ajuntament i la delegació del Govern. Article de Carles Blaya.
01.06.2017
ICL no sap encara si podrà seguir abocant al Cogulló quan resta un mes per a la data límit. Article de David Bricollé.
25.05.2017
"Mina Muga, ni técnica ni económicamente viable". Article de Miguel Ángel Conejos Montalar al diari AraInfo el 12.05.2017.
12.05.2017
Carles Aleman: "el 2021 el Bages tindrà mineria sostenible". Article de Carles Blaya i David Bricollé que recull el més destacat de l'entrevista concedida pel conseller delegat d'ICL Súria & Sallent a Regió7.
02.05.2017
Sallent podria tenir en marxa una planta de sal purificada a principi del 2018. Article de David Bricollé.
31.03.2017
Mor un camioner manresà que es va accidentar fa tres setmanes a la carretera de Castelladral, a Súria. El camió, d'una empresa subcontractada d'Iberpotash, va bolcar a l'alçada del pou de Cabanasses.
31.03.2017
ERC diu que "les sentències s'han de complir" i la CUP denuncia xantatge als treballadors. Article de Jordi Escudé.
30.03.2017
L'associació de la Rampinya recorda que la sentència del Cogulló s'ha de complir. Article de Carles Blaya.
19.03.2016
La incerta glòria d'Iberpotash, l'imperi de la sal. Article de Xavier Grau.
17.03.2017
Iberpotash demana créixer a Súria dins de l'actual centre de producció. Article de David Bricollé.
17.03.2017
Iberpotash demana continuar l'activitat minera a Sallent fins que s'acabi la rampa de Cabanasses. Article a NacióManresa.
Convé recordar que la data límit d'abocaments al runam del Cogulló del 30.06.2017 és ja un bonus concedit per Urbanisme malgrat que el lloc no té la qualificació ni les condicions exigibles, que l'Ajuntament de Sallent té l'ordre expressa del TSJC de fer aturar d'immediat els abocaments i obrir un expedient de disciplina urbanística, que l'abocament al Cogulló no té autorització ambiental i que és ben sabut i sentenciat pel jutjat penal com a delicte ecològic que els runams d'Iberpotash -també el del Fusteret a Súria- salinitzen les aigües de l'entorn.
14.03.2017
Iberpotash reserva 48 M€ per restaurar el medi ambient. Article de Xavier Grau.
13.03.2017
Iberpotash reserva 48 milions per a mesures ambientals i restauració. Article de David Bricollé.
28.02.2017
Súria aprova una moció de suport a l'activitat minera.
22.02.2017
Convergència de Balsareny demana que es retiri el runam de Vilafruns, actualment tapats. Article de David Bricollé.
Montsalat analitza mensualment els clorurs de l'aigua de la riera de Conangle situada al sud del runam impermeabilitzat i restaurat de Vilafruns; parlem doncs de fets i resultats, no pas de creences i voluntats. Des de la impermeabilització de Vilafruns, la coneguda entrada de salmorra a la riera de Conangle, situada al tram poc més amunt de l'aqüeducte de la Sèquia i provinent del runam i del sòl salinitzat del seu entorn, s'ha reduït moltíssim. Es manté però una altra entrada d'aigua salada més amunt de la vall que no té a veure amb el runam, sinó amb els pous miners de la Fodina que no van arribar a posar-se en explotació.
14.02.2017
Nota de premsa de l’empresa Inovyn (abans Solvay) on anuncia la inversió per importar dicloretà a través del port de Barcelona i transportar-lo en tren fins a la seva planta de Martorell per mantenir la producció de PVC (clorur de polivinil).
Inovyn deixarà de consumir a Martorell 450.000 tones/any de sal bruta provinent de Súria.
09.02.2017
Els comitès d'Iberpotash temen per 5.000 llocs de feina al Bages. Article de Carmina Oliveras.
09.02.2017
Carles Aleman, nomenat nou conseller delegat de les mines del Bages d'ICL.
07.02.2017
Un treballador de la mina de Súria, ferit crític després de caure-li una pedra a sobre. Article a NacióManresa, el 07.02.2017.
En només 3 dies, hi ha hagut 2 accidents greus a la mina de Súria.
06.02.2017
Ferit greu un treballador a les mines de Súria.
02.02.2017
ICL relleva a la cúpula directiva de l'empresa a les mines del Bages. Article de Carles Blaya.
02.02.2017
La Cambra vol més bonificacions a l'autopista si la C-55 ha d'absorbir el transport del residu de la mina. Article de David Bricollé.
28.01.2017
El grup municipal d'ERC a Sallent presenta nou al·legacions al PDU de la mineria
28.01.2017
Sallent proposa que es desviï l'eix per la Botjosa quan el runam sigui fora. Article de David Bricollé.
27.01.2017
El consistori de Callús concentra les seves al·legacions en la preservació del sector d'Antius. Article de David Bricollé.
20.01.2017
"Montsalat y otras organizaciones sociales presentan alegaciones pidiendo la retirada del Plan Director Urbanístico de la actividad minera en el Bages"
18.01.2017
El TSJC ordena a l'Ajuntament de Sallent que faci aturar els abocaments al Cogulló. Article de David Bricollé.
16.01.2017
ICV lamenta que el PDU de la minera no afronti amb valentia l'eliminació dels runams
14.01.2017
Olesa reclama que s'avanci el nou col·lector de salmorra. El consistori considera que el deficient estat de l'actual canalització fa necessari accelerar el projecte.
13.01.2016
Santpedor reclama 6 milions d'euros a Iberpotash per contaminar aigües subterrànies del poble
13.01.2017
Santpedor reclama a Iberpotash 6 milions d'euros per la contaminació d'aigües
13.01.2017
Veïns de La Rampinya i Montsalat preveuen anar al jutjat pel PDU de la mineria. Article d'Enric Badia.
11.01.2017
Sota l'interès general es justifica la invasió de competències municipals. Article de David Bricollé.
11.01.2017
Montsalat no entén que no es prevegin actuacions d'impermeabilització. Article de David Bricollé.
11.01.2017
Montsalat i La Rampinya de Sallent demanen la nul·litat del pla urbanístic de la mineria. Article de David Bricollé.
10.01.2017
"El Tribunal Supremo confirma la fianza de 65 millones de euros a Fertiberia para limpiar los fosfoyesos de Huelva".
L'acumulació de residus de l'empresa Fertiberia a Huelva té un notable paral·lelisme amb els residus d'Ercros abocats al riu Ebre a Flix i amb els runams salins d'Iberpotash al Bages.
05.01.2017
El Govern fixa una inversió de 64 milions en 5 anys per reduir contaminació salina. Les actuacions es recullen al Pla de Gestió de l'AIgua i la Generalitat hi aportarà el 40% del cost.
22.12.2016
Iberpotash fa el projecte per justificar el creixement del Cogulló des del 1988. Article de David Bricollé.
10.12.2016
El Govern confia tancar en breu els darrers acords del barri de l'Estació de Sallent. Article de David Bricollé.
12.2016
L'estat de les coses en relació amb la salinització de la conca Werra-Weser (II)
Un polvorí europeu
. Article del Dr Walter Hölzel, president de la Conferència de Regions limítrofes de la Conca Werra-Weser, a la revista alemana Waterkant, al voltant dels problemes de salinització causats per les aigües residuals de l'empresa minera de potassa K+S que poden desvirtuar la competència lleial a Europa.
29.11.2016
La Generalitat ha reclamat a Ercros el nou pla de restauració per al runam de Cardona. Article de David Bricollé.
26.11.2016
Mineria al Bages: set dècades i 95 milions de tones de runams. Article al voltant del Pla Director de la Mineria del Bages, de David Bricollé.
15.11.2016
L'alcalde de Cardona es mobilitza amb els treballadors d'Ercros davant la seu de l'empresa a Barcelona. Article de Josep Molina.
09.11.2016
Cardona exigeix que s'imposi a Ercros una fiança potent per restaurar el runam vell. Article de David Bricollé.
01.11.2016
Iberpotash podrá tener hasta tres salineras más en el Bages. Article de Camilo S.Baquero.
29.10.2016
El Suprem condemna una empresa que treballa per a la mina per una mort. Article d'Enric Badia.
18.10.2016
L'aigua torna al riu de la Coromina de Cardona després de setze anys sec. Article de David Bricollé.
06.10.2016
Una avaria en el col·lector de salmorres de Sallent provoca un vessament al riu.
04.10.2016
José Antonio Martínez Álamo deixa la presidència d'ICL Iberia després d'11 anys.
30.09.2016
Iberpotash haurà de presentar en sis mesos un pla de restauració dels pous i aqüífers salinitzats.
29.09.2016
ERCROS i els runams salins: responsabilitat social i medi ambiental. Article de Ferran Estruch, alcalde de Cardona, al butlletí digital d'ERC Bages.
29.09.2016
El jutge dóna mig any a Iberpotash per dir com descontaminarà pous i aqüífers. El Jutjat Penal de Manresa ha emès una resolució d'execució de la sentència ferma que condemnava tres exdirectius, i subsidiàriament l'empresa, per un delicte ambiental de salinització. Article de David Bricollé.
26.09.2016
Ferits lleus dos treballadors de la mina de Súria per un despreniment.
01.09.2016
Va caldre una guerra perquè el Llobregat no fos un riu de sal. Post a Orgull de Baix, plataforma informativa del Baix Llobregat, com a ressenya del llibre Rius de Sal, de Santiago Gorostiza, Roger Lloret i Jordi Honey-Rosés, que documenta la història de la salinització del Llobregat durant el segle XX.
12.08.2016
Els treballadors d'Ercros es manifesten contra el possible tancament de la fàbrica. Article de Jordi Escudé.
05.08.2016
Trencament del col·lector de salmorra, ara entre Olesa i Abrera.
03.08.2016
Els treballadors d'Ercros a Cardona es mobilitzaran per evitar-ne el tancament. La primera protesta serà el 12 d'agost amb una marxa lenta de vehicles des de Sallent fins a Cardona. Article de l'ACN publicat al diari Regió7, el 03.08.2016.
La tolerància de la Generalitat envers la falta de restauració d'ICL Iberia dóna a aquesta empresa minera un avantatge competitiu que distorsiona el mercat fins al punt de portar al tancament d'aquelles que sí que restauren. És ben eloqüent que la marxa de protesta programada surti precisament de Sallent.
30.07.2016
La manca de vocació i el desconeixement, les claus de la crisi d'alumnes al grau de Mines. Article de Gemma Camps.
Entre els experts consultats per Regió7 sobre les raons de la davallada de matriculats a Enginyeria Tècnica de Mines de Mines, no hi ha Montsalat. A Montsalat entenem que l’enorme descrèdit que significa el lligam amb Iberpotash, la gran empresa minera del Bages i de Catalunya que nega l’evidentíssima salinització que les seves muntanyes ingents de residus salins causen a les aigües de les rieres de Soldevila (Sallent), Riudor (Santpedor) i Bellver (Callús) i dels rius Cardener i Llobregat a Súria i a Sallent respectivament, alguna cosa hi té a veure.
A les Universitats s’hi va a buscar coneixement objectiu.
25.07.2016
Invertiran 25 milions per fer camins als marges dels rius Cardener, Anoia i Llobregat. El projecte engloba 300 quilòmetres vora els rius i es preveu que les obres estiguin enllestides el 2020. Article de l'ACN a Regió7.
Però el col·lector decrèpit de les salmorres letals de la mineria del Bages amenaça la vegetació de les ribes i en conseqüència l'èxit d'aquest gran projecte per facilitar el lleure a la natura pletòrica de la vora dels rius.
24.06.2016
Els runams de Cardona un model a seguir, ara amenaçat. L´explotació dels runams cardonins s´ha convertit en exemple del que haurien d'imitar altres dipòsits. Article de David Bricollé.
23.06.2016
L'alcalde de Cardona es reunirà amb el conseller de Territori per abordar el possible tancament d'Ercros. La clausura deixaria sense feina una cinquantena de persones i més de 4,5 milions tones de runam salí sense extreure. Article d'Estefania Escolà.
23.06.2016
L'Ajuntament de Cardona tem que Ercros deixi l'explotació del runam vell a mig fer. L'alcalde diu que la direcció li ha transmès la intenció de comprar sal més pura a Súria per estalviar costos. Article de David Bricollé.
18.06.2016
Iberpotash, farem salat. Article de David Fernàndez.
15.06.2016
Olesa, Esparreguera i Abrera diuen prou a l'ACA en els vessaments del col·lector. Municipis per on passa la canalització de salmorres del Bages reclamen solucions als problemes.
10.06.2016
Barcelona es compromet a "fer visible" els abocaments d'Iberpotash al Llobregat. Article a Aldia.cat, citant fonts d'Europa Press.
Després del judici popular a Iberpotash impulsat per ProuSal i BDS Bages, la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat a Barcelona janet Sanz s'ha compromès a donar visibilitat a la situació del Llobregat després dels abocadors salins d'Iberpotash a Súria i a Sallent.
10.06.2016
El Ple de Sallent aprova per unaniminat el rebuig a un possible tercer runam. Article de David Bricollé.
10.06.2016
Iberpotash, el gegant de la sal. Article d'Isaac Vilalta publicat per Anuari Mèdia.cat que recull qüestions candents a Catalunya als quals, estranyament, els mitjans de comunicació no han dedicat l'atenció que mereixen.
L'empresa israeliana ICL Iberia gestiona les mines del Bages enmig de fortes polèmiques per l'impacte ambiental i denúncies a la Unió Europea.
26.05.2016
"ACCIONA Agua gana el premio Global Water Intelligence a la mejor empresa de desalación". Notícia publicada el 20.04.2016 al web de Acciona Agua.
Qui guanyaria el Global Water Offense a la millor empresa de salinització d'aigües?
20.05.2016
La CUP Sallent engega una campanya contra una tercera muntanya de sal.
20.05.2016
Sallent reclama una planta com les de Súria per poder eliminar la sal al municipi. Article de Jordi Escudé.
18.05.2016
Montsalat reclama que es retiri l'acord Govern-Iberpotash per fer el pla miner. Article de David Bricollé que es fa ressò d'aportacions de Montsalat al PDU de l'activitat minera al Bages.
11.05.2016
Muntanyes de sal. Reportage de Jordi Fortuny pel programa Valor Afegit de TV3.
El reportatge visita els runams salins de Súria i Sallent, el riu Llobregat i les plantes potabilitzadores d'Abrera i de Sant Joan Despí que inclouen dessalinització en els seus tractaments i entrevista a portaveus de l'empresa minera ICL Iberia, de l'Agència Catalana de l'AIgua, de la plataforma Montsalat i de la DG. d'Urbanisme per avaluar les conseqüències de la mineria de potassa del Bages en la qualitat i el subministrament d'aigua del Llobregat, mentre es pregunta fins a quin punt es pot combinar l'activitat industrial amb l'equilibri mediambiental.
05.05.2016
"Un proyecto faraónico de extracción de potasas y sal. Un plan minero impulsado por una multinacional amenaza varios municipios del Pirineo navarro-aragonés". Article d'Óscar Pueyo, Juan C.Gracia, Antonio M.Casas i Carlos Revuelto a la revista El Ecologista nr.88, primavera 2016.
L'article exposa conseqüències territorials de la mineria de potassa i la protesta que el projecte miner ha despertat entre els municipis afectats. No és gens estranya la revolta popular, vistos el paisatge i les rieres que la mina de potassa deixa a Sallent.
13.04.2016
Mor Sebastià Estradé, el flagell d'Iberpotash durant els darrers anys.
13.04.2016
Mor el símbol de la lluita contra la contaminació de les mines del Bages. Article de Daniel Cordero.
24.03.2016
El Govern activa finalment un pla perquè Iberpotash no contamini. Article de Xavier Grau.
24.03.2016
Prou Sal valora "l'esforç" del pla global per a la mineria, però lamenta manca de concreció. Article de Mar Martí.
23.03.2016
El Pla Director de la Mineria del Bages fixa mesures per assolir el residu zero en 20 anys. Article de Mar Martí.
12.03.2016
"Sentencia judicial por contaminación contra una multinacional israelí en Cataluña". Reportatge de Marc Almodóvar des de Sallent amb motiu de la ratificació per l'Audiència de Barcelona de la condemna a ICL Iberia per delicte ecològic.
03.03.2016
"Los ríos asturianos corren peligro. Miguel Cañedo-Argüelles advierte del peligro de salinización del agua dulce de todo el planeta". El grup d'investigadors liderat per M.Cañedo posa com a exemple palmari d'allò que no s'ha de fer, les muntanyes de residus salins de la mineria de potassa al Bages que contaminen la conca del Llobregat. Article d'Azahara Villacorta al diari El Comercio de Gijón.
01.03.2016
Prou Sal i BDS Bages critiquen un any més que Iberpotash patrocini la Transèquia.
Economiadigital
29.02.2016
"Bruselas instará el cierre de Iberpotash ante el Tribunal de Luxemburgo. La UE busca la forma que la minera enfrente el aluvión de sanciones y sentencias judiciales que no ha cumplido". Article de Josep Mª Cortés.
26.02.2016
"El ser humano está aumentando la salinidad del agua dulce". Un article publicat a la revista Science basant-se en l'estudi d'un equip d'investigadors de la UVic i de la UB alerta dels perills de la salinització de l'aigua per la salut humana i els ecosistemes d'aigua dolça. Vegeu-ne la ressenya al portal iAgua.
25.02.2016
"Jordi Badia: Mineria sostenible no es más que una expresión de intrínseca falsedad, un oxímoron retórico". Entrevista a Jordi Badia de la Plataforma Montsalat per E.Ramon Varela.
23.02.2016
"La Justicia catalana da la razón a la Plataforma Montsalat y obliga a ICL Ibeia / Iberpotash a recuperar las áreas degradadas por su actividad extractiva"
23.02.2016
"La Audiencia de Barcelona obliga a Iberpotash a restaurar el área contaminada en Súria y Sallent. El tribunal rebaja a un año y medio de cárcel la condena impuesta por un juez de Manresa a dos directivos y un técnico de las minas". Article de Jesús G. Albalat.
23.02.2016
Confirmen la condemna als tres d´Iberpotash i obliguen a reparar els danys ambientals. La sentència rebaixa la pena a un any i mig de reclusió, als exdirectius de l'empresa a Súria i Sallent, que no hauran d'entrar a la presó.
18.02.2016
La Comissió d'Urbanisme aprova una àrea industrial de suport a les mines. El Pla Parcial Plurimunicipal de Can Sibila, entre Súria i Sant Mateu, contempla 148.009 metres quadrats pensats per acollir les activitats auxiliars vinculades a l'expansió de l'activitat extractiva de les mines. Article a NacióManresa.cat el 18.02.2016.
17.02.2016
Les raons per tapar el runam de Vilafruns. La Generalitat sempre va presentar l’actuació que es va fer per tapar el dipòsit, ara sota la lupa de la CE, no com un tractament de residus, sinó dins d’un paquet de mesures per millorar la qualitat de l’aigua de la conca del Llobregat. Article de David Bricollé a Regió7.
29.01.2016
La Unión Europea investiga las ayudas públicas a la empresa minera ICL Iberia Súria & Sallent (la antigua Iberpotash). Article al blog Alertaminera.net.
26.01.2016
Iberpotash suma una altra investigació europea per ajudes d'Estat. La Comissió Europea determinarà si la companyia minera va obtenir avantatges enfront dels seus competidors gràcies a recursos públics. Article d'Oriol Solé Altamira.
26.01.2016
La CE investiga si Iberpotash recibió ayudas públicas ilegales.
26.01.2016
La Comissió Europea obre una investigació a Iberpotash per les ajudes rebudes dels Governs. L'organisme considera que podria tenir avantatges de competència en actuacions de caràcter ambiental. Article de David Bricollé.
Aquesta investigació s'afegeix al procediment d'infracció ja obert la contra l'estat espanyol per possibles incompliments d'Iberpotash a la directives europea de gestió de residus miners i a la directiva marc de l'aigua.
26.01.2016
La Comissió Europea investiga possibles ajudes il·legals a Iberpotash.
26.01.2016
Vilagrà vetllarà perquè ICL "cicatritzi la ferida" que la mineria ha provocat al Bages. La nova delegada del Govern a la Catalunya Central es mostra convençuda que l'empresa posarà en marxa solucions "immediates" per reduir el runam salí. Article de Mar Martí i Estefania Escolà.
23.01.2016
Sallent negocia un acord amb ICL pel poblat ibèric del Cogulló. Article de Carmina Oliveras a Regió7 el 23.01.2016.
ICL talla el camí d'accés al poblat ibèric del Cogulló. La CUP afirma que si no es firma aviat la cessió exigiran l'expropiació forçosa.
14.01.2016
L'Ajuntament de Callús fa cessar l'activitat de l'abocador de terres. Article de Pere Fontanals.
En aquest abocador de l'entorn del Mas Gras han anat a parar la majoria de es terres procedents de l'excavació de la rampa de la mina de Súria. Les anàlisis d'aquestes terres fetes pels Agents Rurals mostren salinitat molt elevada.
14.01.2016
Iberpotash ha presentat al Govern el pla de restauració del runam del Cogulló. Article de David Bricollé.
18.12.2015
En roda de premsa des de la riera de Soldevila desvastada per la salmorra minera, la CUP denuncia el tracte de la Generalitat favorable a Iberpotash, l'empresa causant d'aquest desastre ambiental. Tall protagonitzat per la parlamentària sallentina Anna Gabriel al Telenotícies migdia de TV3 (minuts 26:47a 27:35).
18.12.2015
La CUP acusa el Govern d'"opac" amb el tema Iberpotash. Article d'Estefania Escolà a Manresainfo.cat el 18.12.2015.
18.12.2015
La CUP denuncia l´opacitat del Govern de qualificar Iberpotash d´interès públic. Article de Jordi Escudé.
17.12.2015
Montsalat proposa provar d´aïllar el runam de la Botjosa de Sallent amb poliuretà projectat. Article de David Bricollé que explica i difon el comunicat de Montsalat "Comencem per impermeabilitzar els runams i ja es veurà més endavant" publicat en aquesta web fa una setmana.
11.12.2015
La Coromina tornarà a rebre aigua a l´antiga llera del Cardener l´any vinent. Article de David Bricollé.
09.12.2015
El Cogulló creix entre dos estrats judicials. Article de David Bricollé.
28.11.2015
La Rampinya recorre l´acord urbanístic del Cogulló perquè creu que eludeix la sentència. Article de David Bricollé.
27.11.2015
UGT afirma que el juny ja s´havia alertat del mal estat de la zona de l´accident de Vilafruns. Article de Carles Blaya.
26.11.2015
L´accident del navassenc no permet tancar dos anys sense morts a les mines del Bages. Article de Carmina Oliveras que repassa el trist i lamentable historial d’accidents mortals a les mines de potassa del Bages: 19 morts des del 1990, 9 dels quals durant els darrers 10 anys.
25.11.2015

Mor un treballador de Navàs de 26 anys a les mines a Balsareny.

25.11.2015
Mor un treballador a l´interior de la mina de Vilafruns. Notícia d' E.B. i J.S.
20.11.2015
El jutge dóna per bons els límits posats per Urbanisme per abocar al Cogulló fins al 2017. Article de David Bricollé.
19.11.2015

La CUP situa Iberpotash al centre del debat per a la investidura del President.
L'actitud del Govern en funcions de la Generalitat sempre favorable a l'empresa minera Iberpotash malgrat l'acumulació ingent de residus salins, la salinització de la conca del Llobregat, les sentències condemnatòries per incompliments ambientals i la investigació pels mateixos motius per la Comissió Europea, és posat per la CUP com exemple del tipus de polítiques que impedeixen l'acord entre els grups polítics Junts pel Sí i la CUP per la investidura d'un nou President de la Generalitat.

17.11.2015
La Rampinya de Sallent qualifica l'acord Govern-Iberpotash de "despropòsit". Article de David Bricollé.
16.11.2015
El conveni entre la Generalitat i ICL Iberia per eliminar en 50 anys l'abocador de residus salins del Cogulló presentat a l'informatiu de TV3 Telenotícies Comarques corresponent a Barcelona del 16.11.2015 (minuts 18:12 a 20:05).
11.11.2015
Condemna ferma a la mineria de potassa de Sallent i a la Generalitat. Article al Notícies de la Institució Catalana d'Història Natural núm.122, novembre-desembre 2015 (pàgs.4-5).
11.11.2015
El Govern té el que queda d´any per complir la sentència sobre el runam del Cogulló. Article de David Bricollé.
05.11.2015

Europa diu que Iberpotash pot afectar la salut pública.
La Comissió ha fet arribar una carta al Govern espanyol en què alerta que les mines del Bages salinitzen el Llobregat i incompleixen unes quantes normatives comunitàries.

05.11.2015
Anna Gabriel (CUP) afirma que els polítics han atorgat impunitat a Iberpotash. Article de Xavier Grau.
La gran majoria dels polítics que han tingut responsabilitats de govern a Catalunya a les darreres dècades -en particular polítics dels grups de CiU, PSC i Iniciativa- han fet prevaldre els interessos particulars d'Iberpotash per davant de l'interès general del respecte al medi ambient, de lleis que sí que s'apliquen a la resta de mortals i de l'obligació inexcusable de deixar una terra fèrtil amb accés a l'aigua dolça a les generacions futures.
Heus aquí la raó que impedeix qualsevol entesa entre els grups polítics de Junts per Sí i de la CUP per investir un nou govern.
Senyors de la Generalitat: acatin alguna de les sentències que han perdut i aturin la vergonya il·legal i dolorosa dels gegantins abocadors de residus salins al bell mig de Catalunya. Aquest és un primer pas inel·ludible per construir un país just per tothom.
04.11.2015
Vespres a la 2, de TVE Catalunya. En un apartat d'aquest programa magazine, dels minuts 34:40 a 38:30, explica, mitjançant entrevistes a membres de la plataforma Montsalat i de la direcció d'Iberpotash, la ratificació per part del Tribunal Suprem de la sentència que anul·la l'autorització ambiental de l'abocador de residus salins del Cogulló per la salinització que causa a les aigües.
04.11.2015
Brussel·les avisa que els residus d'Iberpotash al Bages poden tenir efectes en la salut pública. Article de Xavier Grau
04.11.2015
"La UE expedienta a la Generalitat por los vertidos salinos de Iberpotash en el Llobregat". Article d'Antonio Cerrillo.
04.11.2015
Si ens fan fora no consentirem que en aquest barri s´hi posi cap totxo. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 04.11.2015, que entrevista als darrers habitants que queden al barri de L'Estació de Sallent, forçosament abandonat per la subsidència del terreny minat.
04.11.2015
Iberpotash declara destinar 9,7 milions d´euros a la gestió del medi ambient. Article de Carles Blaya a Regió7, el 04.11.2015.
La memòria ambiental d'Iberpotash actualitza les dimensions dels runams de Sallent i Súria a més de 40 milions de m3 de residus i de 100 Ha ocupades. Destacta la inversió en la captació de la font salinitzada de la Serra a Súria, sense esmentar que les obres es van realitzar després de la denúncia explícita de la salinització de la font de la Serra, el torrent de Camprubí i el riu Cardener de Montsalat des d'aquest web.
24.10.2015
Un jutge ratifica que hi va haver falta de seguretat en un accident a la mina. Article de David Bricollé.
15.10.2015
Els ajuntaments de Navàs i Balsareny s'oposen a la construcció del magatzem de gas. Article de Mertixell Brun.
El magatzem necessitaria anualment un 26% més de tota l'aigua que consumeix la ciutat de Manresa i la convertiria en salmorra.
15.10.2015
La revista Soberanía Alimentaria dedica el núm. 22 de tardor 2015 al tema "Extractivismo minero y territorio". Enmig d'una visió global, presenta els dos casos més greus i escandalosos d'usurpació del territori i d'afectació del medi per grans empreses mineres a Espanya, ambdues dedicades als fertilitzants: el de Fertiberia a Huelva amb els seus residus tòxics abocats a les marismes de l'Odiel i el d'Iberpotash a Sallent i Súria amb els seus residus salins acumulats als runams salins de Sallent i Súria que salinitzen la conca del Llobregat.
13.10.2015
"Un toxic tour transpirenaico". Article de Daniel Cordero.
Efectivament, el VOLT II va visitar el dissabte 10 d'octubre la vall de Soldevila a Sallent per veure de prop la contaminació salina que causa el monstruós runam del Cogulló. El VOLT va seguir cap a Balsareny per assabentar-se del projecte de construcció d'un magatzem subterrani de gas natural, a semblança del fallit Castor.
06.10.2015
La Comissió Europea posa el focus sobre l´afectació dels runams en rius i aqüífers. Article de David Bricollé.
05.10.2015
"La UE presiona a la Generalitat por la contaminación de Iberpotash". Article de Dani Cordero a El País Cataluña.
Al procediment d'infracció obert per la Comissió Europea contra Espanya per possible incompliment dels runams salins d'Iberpotash a la Directiva Europea de Residus Miners (2006/21/CE), hi afegeix ara el possible incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua (2000/60/CE) per la salinització de la conca del Llobregat.
02.10.2015
Un nou vessament del col·lector de salmorres de les explotacions d'ICL provoca la mort d'11 arbres al Passeig del Riu de Manresa. Article de Jordi Bordes.
02.10.2015

L'Ajuntament confirma la mort de nou plàtans per un vessament de salmorres. Nosaltres vam comptar 10 plàtans i un freixe.

26.09.2015
El Suprem veu il·legal l'activitat d'Iberpotash. Article d'Anna Aguilar.
25.09.2015
"El Supremo sentencia la ilegalidad del vertedero de residuos salinos de Iberpotash en Sallent". Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia el 24.09.15.
15.08.2015
Ja s´han retirat quatre vagons del comboi descarrilat a Santpedor. Article d'Abel Gallardo, Alan Ruiz i Francesc Galindo.
14.08.2015

Descarrilen 13 vagons d'un tren de potassa sobre la Sèquia a Santpedor. Article de Pere Fontanals.

14.08.2015
Bolquen tretze vagons d´un comboi ferroviari de potassa d´Iberpotash a Santpedor.
25.07.2015

El Ple de Manresa rebutja fer-li boicot a Iberpotash. Article de Pere Fontanals.

23.07.2015
Salinització corrosiva. Article d'opinió de l'historiador Jordi Sardans amb motiu de la publicació del llibre Rius de Sal.
21.07.2015

La CUP proposa a l'Ajuntament que doni l'esquena a Iberpotash.

15.07.2015
Rius de Sal - Una visió històrica de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX.
15.07.2015
L'ACA substitueix 100 arbres morts per vessaments de salmorra. Article de Francesc Galindo.
14.07.2015
Un llibre documenta històricament la salinització dels rius al pas pel Bages. Article d'Alan Ruiz Terol.
14.07.2015
Rius de sal documentats.
14.07.2015
Presentan la primera historia de la salinización del Llobregat y el Cardener.
14.07.2015
Una obra aporta una visió històrica de la salinització dels rius Cardener i Llobregat.
29,06.2015

Endesa adapta la línia a l'entorn de les mines. S'ha substituït un tram de línia de mitja tensió a Súria per un cable d'alta resistència a la corrosió.

21.06.2015
"Akzo meegezogen in Spaanse controverse over schadelijke zoutbergen. Chemiebedrijf zegt bij te dragen aan oplossing van het probleem. Milieubeweging betwist dit." Akzo arrossegada a la controvèrsia a Espanya sobre els perjudicis de les muntanyes de sal. La companyia química afirma contribuir a la solució del problema; l'ecologisme ho nega. Articles de Hans Verbraeken i Lex Rietman al diari econòmic holandès Het Financieele Dagblad el 21.06.2015. (original en holandès doc1, doc2; versió en castellà doc1, doc2)
11.06.2015
El Conseller Santi Vila diu que el Govern "és part de la solució" en el conflicte d'Iberpotash.
04.06.2015
Imputen dos alts directius d'Iberpotash i tres de la Generalitat. El Jutjat nr.5 de Manresa ha admès a tràmit una querella de la CUP i cita a declarar els imputats pel 29 de setembre.
06.03.2015
Un Jutjat de Manresa admet a tràmit una querella presentada per la CUP contra dos directius d'Iberpotash SA i tres responsables del dpt. Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per pressumptes delictes contra el medi ambient a les explotacions mineres de Sallent i Súria i de prevaricació en les autoritzacions ambientals a Iberpotash SA, respectivament. Telenotícies Vespre, 06.03.2015 (17:58-19:40).
19.05.2015
ICL-Iberpotash, una multinacional que contamina rius i apadrina soldats. L'empresa israeliana, que explota i contamina la comarca de Bages, manté uns vincles estrets amb la classe política catalana i l'exèrcit d'Israel. Article d'Arnau Carné / BDS -Boicot, Desinversions i Sancions-, distribuït conjuntament amb la publicació La Directa el 19.05.2015.
18.05.2015

Comencen a restaurar les zones del Cardener afectades per vessaments. Els treballs s'inicien després d'uns quants expedients oberts per part de l'Ajuntament de Manresa a l'empresa UTE Col·lector de Salmorres.

18.05.2015
Comencen a restaurar les zones afectades pels vessaments del col·lector de salmorres. L'Ajuntament de Manresa ha obert diversos expedients.
08.05.2015
El Govern espera posar a concurs el nou col·lector de salmorra passat l´estiu. Article de David Bricollé.
Economiadigital
27.04.2015
"El desastre ecológico que provocó el vertido incontrolado de potasas en Súria y Sallent llega a la Audiencia". Article de Carlos Quílez.
27.04.2015
Amplien les imputacions pel cas d'Iberpotash a Súria al secretari accidental de l'Ajuntament que va aprovar la llicència d'obres.
27.04.2014

Imputat el secretari accidental del Ple que va aprovar la llicència d'obres de la rampa d'Iberpotash. Article a Regió7.

No podria Catalunya tenir governants i administradors, com si fos un país normal, en comptes d'expenedors de permisos al servei d'Iberpotash?

22.04.2015
Iberpotash presenta per primera vegada un pla de restauració del runam del Cogulló. L'empresa demana que la Generalitat construeixi un nou col·lector de salmorres per abocar el residu salí al mar i estima que caldrien més de 3 milions de m3 anuals d'aigua per diluir la sal. Article de Meritxell Brun.
19.04.2015
Iberpotash inicia prospeccions a l'oest del Bages. El veïnat de la zona es mostra preocupat. Article de Nil Saladich.
10.04.2015
"Iberpotash propone llevar al mar los residuos salinos del vertedero de Sallent". Article d'Antonio Cerrillo.
01.03.2014
Sallent aprova per unanimitat demanar a Iberpotash la cessió del poblat ibèric. Article de Carmina Oliveras.
07.03.2014
La CUP de Sallent insta Iberpotash a cedir el poblat ibèric del Cogulló. Article de Carmina Oliveras.
07.02.2015
L'Estat té oberta la negociació per evitar que la situació dels runams rebi sanció europea. Article de David Bricollé.
01.02.2015
La construcció del nou col·lector de salmorra sortirà a concessió enguany. Article de David Bricollé.
10.01.2015
El denunciant de la sentència sobre el Cogulló creu que s´ha ignorat i n´exigirà l´execució. Article de David Bricollé.
01.01.2015 "Un juzgado catalán condena a la minera Iberpotash por delito ambiental".
23.12.2014
"Piden que se paralice la ampliación de la mina de Súria". Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
22.12.2014
"Iberpotash es condenada por primera vez por contaminar el agua de Barcelona". Article d'Antonio Fernández.
20.12.2014
Garrotada judicial a la mina de Súria per contaminar els aqüífers. Article de J.G. Albalat.
20.12.2014

Condemna de 2 anys de presó per als tres directius d'Iberpotash.

19.12.2014
Condemna de 2 anys de presó per als tres directius d'Iberpotash. Article de Xavier Borràs del 19.12.2014
19.12.2014
Condemnats a 2 anys de presó tres directius d'Iberpotash per delicte ambiental. Notícies del 19.12.2014.
19.12.2014
"Condenados a dos años tres directivos de Iberpotash por la mala gestión de residuos". Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
17.12.2014
Iberpotash pacta amb 300 propietaris una prospecció a 6.700 hectàrees del Bages. Article de Carmina Oliveras.
12.12.2014
"El Gobierno exige un examen ambiental global para la ampliación de la mina de Súria".  Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
10.12.2014
"La Agència Catalana de l'Aigua confirma que Iberpotash contamina el Llobregat". Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
06.12.2014
L'acusació considera provat que l'activitat minera ha contaminat el medi hídric. Article de Meritxell Brun.
05.12.2014

El fiscal considera acreditat el dany dels runams al medi però rebaixa la petició de penes. Article de David Bricollé.

04.12.2014
El darrer dia de judici contra Iberpotash i tres dels seus exdirectius per pressumpte delicte ecològic de salinització de les aigües, presentat en directe al Telenotícies Comarques de TVC el 4.12.2014 (min.13:40)
04.12.2014

Els exdirectius de les mines jutjats asseguren que el subsòl i la vall fan segurs els runams. Article de David Bricollé.

04.12.2014
La impermeabilitat del Cogulló obre un gran front de discrepància entre pèrits. Article de David Bricollé.
02.12.2014
Els Mossos d´Esquadra afirmen que era evident que els runams salinitzaven. Article de David Bricollé.
01.12.2014
El primer dia de judici contra Iberpotash i tres dels seus exdirectius per pressumpte delicte ecològic de salinització de les aigües, presentat al Telenotícies Comarques de TVC l'1.12.2014 (min.21:27)
01.12.2014
Judici a dos exdirectius d'Iberpotash i un exdirectiu de Súria K i Potasses del Llobregat. Article de Meritxell Brun.
29.11..2014
Dilluns comença el judici a tres exdirectius de les mines per presumpte delicte ecològic. Article de David Bricollé.
28.11.2014

Tres exdirectius de les mines s'enfronten a tres anys i mig de presó.

28.11.2014

Tres exdirectius de les mines de Súria i Sallent s'enfronten a tres anys i mig de presó.

27.11.2014

Territori considera que els límits fixats al Cogulló donen resposta a la sentència. Article de David Bricollé.

26.11.2014

La Rampinya demana al jutge que anul·li l´acord que dóna tres anys de coll al Cogulló. Article de David Bricollé.

16.11.2014
"Contamina tú, que ya pagamos nosostros", programa El Escarabajo Verde de TVE dedicat a Sallent i a Flix, on empreses privades han abocat grans quantitats de residus contaminants en males condicions i al final l'administració pública es fa càrrec dels costos de la neteja.
15.11.2014

El col·lector de salmorra té una trentena de trencaments l'any. Article de David Bricollé.

14.11..2014

La Generalitat posarà el nou col·lector de salmorra a concessió perquè s´iniciï el 2016. Article de David Bricollé.

25.10.2014

L'antic runam de Vilafruns es vesteix de camuflatge. Article de David Bricollé.

16.10.2014
Cop de mà a Iberpotash. El govern torna a doblegar el genoll davant l'empresa israeliana. Article de Francesc Alguacil.
11.10.2014
El Govern pide a Iberpotash que presente el plan de restauración de la 'montaña de sal'. Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
08.10.2014

La Generalitat aixeca l´estat d´alerta de l´Estació de Sallent. Article de David Bricollé.

07.10.2014

Tancat el risc d'esfondrament al barri de l'Estació de Sallent.

06.10.2014

Iberpotash continua la campanya d'investigació geològica al subsòl.

05.10.2014
El Govern prolonga los vertidos en la 'montaña de sal' de El Cogulló hasta el 2017. Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia Natural.
04.10.2014

La Rampinya de Sallent considera que s´incompleix la sentència del POUM. David Bricollé entrevista a Benet Vendrell de l'associació de veïns La Rampinya, promotora de la sentència contrària a la qualificació al POUM de Sallent del runam del Cogulló.

02.10.2014

Urbanisme fixa el tancament del runam salí del Cogulló per al 2017.

02.10.2014
La Comissió d´urbanisme fixa el tancament del dipòsit del Cogulló per al 2017.
02.10.2014
La Comissió d’urbanisme de la Catalunya Central fixa l’alçada màxima del dipòsit del Cogulló i n’estableix el tancament el 2017. Comunicat de premsa del dpt. de Territori i Sostenibilitat, del 02.10.2014.
24.09.2014

Europa qüestiona Iberpotash. Article de Jordi Sardans del 09.09.2014.

04.09.2014

Iberpotash sondejarà una àrea a l'oest del Bages per si hi troba mineral salí. Article de J.E./C.O./Callús.

20.08.2014

Ercros calcula haver eliminat l´últim runam de Cardona d´aquí a 15 anys. Article de David Bricollé.

28.08.2014
La UE no veu justificat que el material que hi ha als runams del Bages sigui aprofitable. Article de David Bricollé.
20.08.2014
La UE no veu justificat que el material que hi ha als runams del Bages sigui aprofitable. Article de David Bricollé.
01.08.2014
L´ACA no accepta ordres de restauració de l´Ajuntament (de Manresa) pels vessaments de salmorra. Article de Francesc Galindo.
25.07.2014
Varapalo de la UE por la falta de controles en la minería del Bages. La carta del comissari de Medi Ambient de la Unió Europea al ministre d'Afers Exteriors d'Espanya recorda que els runams salins del Bages no tenen pla de gestió de residus i denuncia que no s'han aplicat nombroses mesures correctores per prevenir danys a l'aqüífer i la falta de controls i de seguiment d'aquests abocadors. Article d'Antonio Cerrillo.
23.07.2014
Denuncia ante la Generalitat por la actividad minera de Iberpotash. Article de Sergio Delgado.
23.07.2014
Grups ecologistes exigeixen al Govern que respongui pels suposats danys de les mines. Article de Jordi Escudé.
22.07.2014
Ensurt a Monistrol de Montserrat per un incendi en un canyar. Article de Pere Sànchez.
22.07.2014
Entitats demanen a la Generalitat que obri un expedient de responsabilitat ambiental a Iberpotash. Vegeu la notícia explicada pel Telenotícies Barcelona del 22.07.14. (min 08:20)
22.07.2014
Ofensiva para pedir la restauración de la montaña de residuos salinos de Sallent. Article d'Antonio Cerrillo.
22.07.2014

Reclamen que se suspengui el pla Phoenix d'Iberpotash. Entitats ecologistes demanden la Generalitat per aturar les filtracions de les mines salines del Bages.

22.07.2014
Ecologistes demanden la Generalitat perquè s´aturin les filtracions de les mines del Bages.
16.07.2014
Cinc sentències han caigut sobre el runam. Article de David Bricollé.
16.07.2014

Runam del Cogulló. Els ninots de Ferran Pecanins a Manresainfo.cat.

16.07.2014
El Govern demana a Iberpotash que s'apressi a demostrar que el runam és un recurs aprofitable.
15.07.2014

El Govern vol saber si la sal del Cogulló és un residu o un recurs.

14.07.2014

La sentència del Suprem fa perillar la contiuïtat del pla Phoenix.

13.07.2014

Iberpotash diu que la sentència del Suprem li crea "inseguretat jurídica".

12.07.2014
Iberpotash ha de buscar una solució per a la muntanya de sal de Sallent.
12.07.2014
El Supremo obliga Iberpotash a presentar un plan de restauración para Sallent. Article d'Antonio Cerrillo.
12.07.2014
Iberpotash acepta la restauración del Cogulló.
12.07.2014
Obliguen Iberpotash a retirar la muntanya de sal del Cogulló de Sallent.
12.07.2014
Iberpotash. Opinió de Jordi Franch, professor de la FUB.
12.07.2014
Un nou revés judicial obliga Iberpotash a presentar un pla de restauració per Sallent. Article d'Enric Badia.
11.07.2014

La qüestió d'Iberpotash s'ha de normalitzar d'una vegada. Mar Martí parla amb l'advocat sallentí Sebastià Estradé, qui va interposar davant de la Comissió Europea la denúncia pels incompliments ambientals dels residus salins d'Iberpotash i la tolerància de l'administració.

10.07.2014
La UE expedienta a España por la montaña de residus de sal de El Cogulló en Sallent. Article d'Antonio Cerrillo.
10.07.2014
La CE obre un procediment d'infracció per contaminació a les mines del Bages.
10.07.2014
Brussel·les obre expedient a Espanya pel permís a les mines del Bages. Article de Montse Martínez.
10.07.2014
Roda de premsa de la Comissió Europea on s'explica l'obertura d'un procediment d'infracció a l'estat espanyol per presumpte incompliment de la Directiva 2006/21/CE de gestió de residus de les indústries extractives per part dels runams salins d'Iberpotash a Súria i Sallent, amb afectació a la qualitat de les aigües. (01:49-05:19)
10.07.2014
Iberpotash garanteix el futur del pla Phoenix amb un acord amb AkzoNobel. Article de Carles Blaya.
09.07.2014
Acord per produir i comercialitzar sal vacum i potassa blanca.
09.07.2014
ICL y Akzo Nobel producirán y venderán la sal producida en Suria. Article d'Agustí Sala.
07.07.2014
Una sentència reconeix manca de seguretat en un accident a la mina de Súria. Article d'Enric Badia.
05.06.2014
Los ecologistas denuncian en el Parlament la contaminación del agua del río Llobregat. Article d'Antonio Fernández que destaca la contaminació salina de la conca del Llobregat, l'aigua de la qual abasteix Barcelona, entre els motius del manifest per la defensa del patrimoni natural presentat per portaveus d'entitats conservacionistes, científiques i professionals del medi ambient ahir dia 4 a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya.
04.06.2014
La contaminació del Llobregat arriba a judici. Article d'Albert Martín Vidal 
04.06.2014
Iberpotash construirà una planta de sal per eliminar el runam salí. Article d'Estefania Escolà.
04.06.2014
Iberpotash y sus ex-directivos seran juzgados por delito ambiental.
04.06.2014
Jutjaran tres exdirectius de les mines de potassa per presumpte delicte ecològic. (1) i (2). Article de David Bricollé.
04.06.2014
Exdirigents de les mines del Bages seran jutjats per delicte ambiental. Article d'Estefania Escolà.
Economiadigital
03.06.2014
Fiscalia demana tres anys i mig de presó per a tres exdirectius d'Iberpotash.
03.06.2014
El fiscal pide hasta tres años y medio de cárcel para exdirectivos de Iberpotash. Article de Dani Cordero.
03.06.2014
Iberpotash serà jutjada per delicte ambiental.
03.06.2014
Els vessaments de salmorres han destruït 12.000m2 de vegetació en 4 anys a Manresa. Article de Francesc Galindo.
02.06.2014
Manresa obre cinc expedients per vessaments del col·lector de salmorres.
22.05.2014
Meandre denuncia una fuita de salmorra al passeig del Riu.
19.05.2014
Así se contamina la cuenca de la que beben dos millones de ciudadanos de Barcelona. Article d'Antonio Fernández que explica com els residus salins miners d'Iberpotash a Sallent i Súria contaminen l'aigua, la passivitat de la Generalitat davant l'absència de restauració i els grandiosos costos públics que suposa mantenir aquesta situació.
18.05.2014
UE y Fiscalía investigan la contaminación del agua que abastece a toda Barcelona. Article d'Antonio Fernández que descriu els nous casos oberts per l'advocat sallentí Sebastià Estradé a la Comissió Europea i a la Fiscalia General de l'Estat contra l'empresa minera Iberpotash per la salinització de la conca del Llobregat de la qual s'abasteix Barcelona.
18.05.2014
Iberpotash lamenta la tardança a desenvolupar el Corredor Mediterrani. La resta de gent lamentem la tardança indefinida d'Iberpotash a impermeabilitzar els seus runams salins que salinitzen l'aigua i fan artificial el paisatge.
17.05.2014
Els veïns que han tombat Iberpotash al jutjat reclamen complir les sentències.
15.05.2014
El runam de Sallent acumula sal per ser explotat durant un període de 25 anys. Article d'Enric Badia.
15.05.2014

Un futur polígon i un projecte turístic prendrien el relleu a la mina de Sallent. Article d'Enric Badia.

14.05.2014
Iberpotash vol un enllaç al Bages del Corredor Mediterrani.
14.05.2014
La mina de Sallent donarà pas a un projecte turístic i industrial de la mà d´Iberpotash. Article d'Enric Badia.
14.05.2014
Iberpotash comença a planificar una planta de sal que reduirà el Cogulló. Article d'Enric Badia.
29.04.2014
Una fuita del col·lector de salmorra inunda una zona d'hortes de Callús. El vessament ha afectat uns 300 m2 d'horts prop de les piscines i del camp de futbol. En aquesta zona ja hi havia hagut una altra fuita fa uns dotze o tretze anys, es lamenta un propietari d'hort arrasat.
15.04.2014
Regió7 menteix. Vegeu amb prevenció l'article “Iberpotash aprofita fins a l'últim racó del Cogulló per mantenir la mina oberta – Les sentències que impedeixen el creixement del dipòsit de Sallent han portat l'empresa a buscar nous espais”, signat per Enric Badia.
En realitat les sentències obtingudes per l'AV de La Rampinya, la núm.731 del 15.10.2013 que anul·la l'autorització ambiental i la núm.34 del 18.02.2014 que obliga a l'Ajuntament de Sallent a obrir un expedient de protecció de la legalitat urbanística, ambdues obliguen Iberpotash a deixar d'abocar residus al Cogulló. Les sentències són contràries a l'actual runam del Cogulló, no a una pretesa ampliació que ja no ha arribat al final de la tramitació. Regió7 menteix en portada i, a aquestes alçades de la qüestió, cal entendre que voluntàriament, al servei d'interessos que no són els de la informació ni els del lector.
12.04.2014
La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central aprova definitivament la modificació núm.15 de les normes subsidiàries d'urbanisme de Súria, a l'àmbit de la planta minera de potassa i sal d'Iberpotash.
20.03.2014
Un denunciant diu al Govern que el Cogulló no pot rebre més sal. L'advocat Sebastià Estradé fa notar al Secretari d'Empresa de la Generalitat i col·laborador habitual de Regió7 Pere Torres, qui en una entrevista dissabte passat a aquest diari proposava el trasllat dels residus salins del runam de la Botjosa de Sallent al més gran del Cogulló, que les dues darreres sentències del TSJC prohibeixen fer més abocaments al Cogulló. Article d'Enric Badia.
05.03.2014
El pou judicial de la mineria del Bages. Iberpotash rep quatre sentències contra el runam del Cogulló en dos anys. Les resolucions sobre l´explotació de Sallent han confluït amb les denúncies per les obres a Súria. Els veïns de la Rampinya han guanyat tres processos. Article de David Bricollé.
04.03.2014
Els veïns de La Rampinya presentaran avui el recurs perquè es deixi d'abocar al Cogulló, article de David Bricollé.
27.02.2014
Una asociación de vecinos pedirá ejecutar un fallo que sentencia la mina de Sallent, per Dani Cordero.
27.02.2014
L'Ajuntament de Sallent havia renunciat a recórrer sobre el Cogulló, per Pere Fontanals i Estefania Escolà.
26.02.2014
L'AVV La Rapinya (en realitat de La Rampinya) s'havia compromès a no fer executar la sentència del Cogulló (segons l'oportunista Plataforma de Suport a la Mineria.
26.02.2014
L'Ajuntament de Sallent també recorrerà la sentència del Cogulló, per Estefania Escolà.
26.02.2014
Els veïns de la Rampinya demanaran al jutge que no deixi créixer més el runam del Cogulló, per Jordi Escudé.
25.02.2014
Iberpotash recorrerà la sentència de no abocar més al Cogulló, per Estefania Escolà.
25.02.2014
Iberpotash recurrirá la sentencia que le obliga a dejar de verter residuos salinos en el Cogulló de Sallent, per Antonio Cerrillo.  
24.02.2014
La sal de la tierra: la israelí ICL lanza en Cataluña el mayor plan industrial de España. El diari digital El Confidencial enalteix el pla d'expansió d'Iberpotash a Súria, mentre lamentablement ignora les sentències que en qüestionen l'activitat a Sallent pels seus impactes ambientals i urbanístics, la darrera el 18 d'aquest mes.
22.02.2014
Los jueces piden que cesen los vertidos en la "montaña de sal" ilegal de Sallent, article d'Antonio Cerrillo.
22.02.2014
Una nova sentència ordena la suspensió dels abocaments al runam del Cogulló, article de David Bricollé.
18.02.2014
"Se lavan las manos". Documental del programa Repor de RTVE , dirigit per Tere Borque I Vicenç Sanclemente, sobre els tres impactes ambientals per residus de la mineria més greus a Espanya, el vessament de llots tòxics a Aznalcóllar, els abocaments al riu Ebre a Flix i les muntanyes de residus salins d'Iberpotash a Sallent i Súria, i sobre com les empreses causants esquiven les seves responsabilitats. El reportatge s'emetrà per TVE1 a la 01:20 de la matinada de dimecres 19 de febrer de dijous.
07.02.2014
La CUP anuncia una campanya de presentacions de Prou Sal! al Bages i al Berguedà amb els objectius de difondre el missatge, aturar els abocaments de residus salins, debatre mocions als Ajuntaments, fer complir les sentències que revoquen qualsevol pretensió de legalitat del runam del Cogulló de Sallent i avançar en les solucions ambientals. La campanya s'inicia avui mateix, 7 de febrer, amb una presentació a cal Sitjes a Artés, seguirà el dia 14 a Manresa, el 15 a Navàs i el 20 a Berga.
04.02.2014
Comunicat del dpt. de Territori i Sostenibilitat informant de l'aprovació de la Declaració d'Impacte Ambiental de la primera fase del Pla Phoenix de tractament de potassa i sal a Súria i de l'increment a 9,3 M€ de l'import de la fiança de restauració.
14.01.2014
L'alcalde, els tinents d'alcalde i el secretari de l'Ajuntament de Súria, més l'arquitecte municipal, segueixen imputats al jutjat de Manresa per pressumpte delicte de prevaricació per haver atorgat llicència d'obres per l'inici de la rampa minera d'Iberpotash en desacord amb el planejament urbanístic.
12.12.2013
ICL-Iberpotash invertirà més de 100M€ en una nova terminal de càrrega al port de Barcelona.
06.12.2013
Moren dos miners en un despreniment a l'interior de la mina de Súria.
26.11.2013
Unió Salinera Española presenta a la Generalitat una sol·licitud de revisió d'ofici de l'autorització ambiental de l'explotació d'Iberpotash a Súria, arran de l'anul·lació pel TSJC de l'autorització a Sallent.
18.11.2013
La plataforma Prousal! convoca una assemblea informativa aquest dissabte 23 novembre, a les 18:00h a la sala Vilà i Valentí de Sallent, amb el títol L'estat del runam avui, en la qual intervindran Sebastià Estradé (doctor en dret), Benet Vendrell (AAVV La Rampinya, Montsalat), Daniel Barbé (geòleg, XNCA) i Gabriel Borràs (ex-director de planificació de l'ACA)
15.11.2013
Qui contamina que pagui. Article de Josep Ribera, portaveu de la plataforma Prousal!, sobre el futur del runam del Cogulló.
14.11.2013
L'Ajuntament de Súria aprova inicialment la modificació 14ª de les normes subsidiàries d'urbanisme per adaptar-les a les instal·lacions i a la nova rampa d'accés a la mina de Cabanasses. No s'ha rebut cap resposta a les consideracions presentades per Montsalat que posen en dubte que l'acumulació de residus salins pugui ser considerada d'utilitat pública.
12.11.2013
El Govern recorrerà la sentència que declara il·legal la muntanya de residus salins de Sallent. L'article d'Antonio Cerrillo i Jordi Barbeta inclou declaracions de Benet Vendrell, de l'AV La Rampinya promotora del contenciós, en el sentit que volen que es compleixi la sentència i que es posi en pràctica un pla de restauració eficaç amb calendari concret, tot i que per ara no en demanaran l'execució per no comprometre llocs de treball ni donar excuses a I'empresa minera per fer operacions estranyes.
12.11.2013
El President de la Generalitat, Artur Mas, en visita a Dead Sea Works / ICL, l'empresa matriu d'Iberpotash a Israel, confirma que la Generalitat recorrerà contra la sentència del TSJC que anul·la l'autorització ambiental de l'explotació minera de Sallent per incompliments ambientals i urbanístics. La sentència és pel contenciós promogut per l'Associació de Veïns La Rampinya, de Sallent, participant a la plataforma cívica Montsalat. En canvi, el President parla "d'interessos creuats i competidors que intenten que aquest projecte no surti bé", segons informa l'ACN.
11.11.2013
"Continuo vigilant l'aigua del Llobregat". Article d'Antonio Cerrillo que presenta Roger Lloret, químic, agrònom i meteoròleg aficionat, jubilat d'Aigües de Barcelona on va exercir de policia de rius i actualment membre de Montsalat. Porta 51 anys controlant el riu Llobregat. Roger Lloret destaca la salinització causada per la mineria de potassa del Bages com el gran problema ambiental i econòmic del Llobregat. (cat/esp).
08.11.2013
El jutjat de Manresa arxiva la denúncia contra el govern de l'Ajuntament de Súria per l'inici de les obres de la rampa de Súria.
05.11.2013
Fuentes, arroyos y acuíferos, contaminados por el vertedero de residuos salinos de Sallent. Article d'Antonio Cerrillo que revisa fonts salinitzades a Sallent, Santpedor i Callús per salmorra lixiviada del runam salí del Cogulló i explica la denúncia, uns mesos enrere per Montsalat, de la salinització de la font de la Serra i del torrent de Camprubí per salmorra originada al runam de Súria. (esp).
02.11.2013
Entrevista a Benet Vendrell, de l'AV Sant Antoni de la Rampinya (Sallent), amb motiu de la sentència del TSJC que anul·la l'autorització ambiental del runam del Cogulló, per David Bricollé / Regió7.
29.10.2013
El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña anula la autorización ambiental de las escombreras de la minera Iberpotash en Sallent (pdf)
28.10.2013
Mentre ERC-Bages ha organitzat el dissabte 26 una matinal de treball per conèixer la problemàtica ambiental dels runams salins de Sallent amb visites al Cogulló i a la riera salinitzada de Soldevila, CiU-Bages i el Comitè d'Empresa d'Iberpotash s'alinien amb l'empresa minera que ha vist anul·lada l'autorització ambiental a Sallent.
24.10.2013
L'abocador de residus salins de Sallent és il·legal. Article d'Antonio Cerrillo que detalla els incompliments del grandiós runam salí del Cogulló de Sallent que la sentència del TSJC del 15.10.13 considera il·legals, motius pels quals n'anul·la l'autorització ambiental. (esp)
23.10.2013
La sentència del 15.10.2013 del TSJC al contenciós promogut per l'AV La Rampinya de Sallent amb Montsalat anul·la l'autorització ambiental de l'explotació minera d'Iberpotash a Sallent i Balsareny atorgada el 19.04.2008 del dpt. de MAiH de la Generalitat. Vegeu la notícia elaborada per l'ACN i publicada per Manresainfo.cat, i la crònica a Regió7 del 23.10.13.
La sentència anul·la la resolució del 19.04.2008 del dpt de MAiH, i amb ella revoca l'autorització ambiental de la mineria de potassa de Sallent, per incompliment urbanístic i perquè el procediment d'autorització no va fer una avaluació dels impactes ambientals suficient ni d'acord amb la legislació autonòmica, estatal i comunitària. El tribunal ha estimat els fets presentats pels pèrits, tant l'extralimitació del runam del Cogulló en relació al planejament urbanístic vigent en diferents períodes, com la salinització greu de les aigües de l'entorn per lixiviats originats als runams salins, un fet que posa en evidència la insuficiència de les mesures de control. A més, aquesta nova sentència reitera l'obligatorietat d'un programa de restauració d'aplicació immediata pels runams salins de Sallent i una fiança d'acord amb la magnitud d'aquests runams, com ja establia la sentència del 11.10.2011 del mateix tribunal pel cas promogut per Sebastià Estradé
.
En un primer apartat la sentència desgrana i admet el dret, qüestionat per les parts demandades Iberpotash i Generalitat, dels representants de l'AV a presentar el contenciós. La resolució d'aquest contenciós es va endarrerir un any perquè les parts demandades van sol·licitar la traducció de l'expedient del català al castellà (vegeu La Generalitat contra el català).
02.10.2013
Una explosió poc controlada a la mina de potassa de K+S Kali Chemie, a Unterbreizbach (Alemanya), causa la mort per asfíxia de 3 miners.
21.09.2013
L'Ajuntament de Manresa obre un expedient a l'ACA i als gestors del col·lector per una fuita de salmorra als Comtals.
23.07.2013
Reclamació del president de la CMO pels vessaments sovintejats del col·lector de salmorres, especialment perjudicials pel subministrament a Olesa quan s’esdevenen prop del pou de captació.
04.07.2013
Vegeu els dos vídeos consecutius del programa "El medi ambient", de Televisió de Catalunya:
La muntanya de sal de Sallent: l'impacte (03.07.2013)
La muntanya de sal de Sallent: el futur (04.07.2013)
24.06.2013
Fan el cim de la muntanya de sal del Cogulló de Sallent. En el marc de la campanya "Som Països Catalans" que ha fet més de 80 ascensions a diferents cims des de Menorca a Alacant fins al Pirineu, unes 30 persones, la majoria joves de Sallent, han pujat a la muntanya de residus salins del Cogulló.
11.06.2013
La UE indaga si la Generalitat va donar ajudes a Iberpotash contràries a la competència. La UE també pregunta pels criteris per fixar la fiança de restauració del runam salí del Cogulló de Sallent, mentre que el dpt. de Territori i Sostenibilitat justifica les inversions al col·lector de salmorres en la necessitat de garantir l'abastament d'aigua. Article d'Antonio Cerrillo. (esp)
30.05.2013
Iberpotash a Brussel·les. Sebastià Estradé ja ha guanyat plets al Govern i a la firma. Article d'Agustí Sala. (cat/esp).
29.05.2013
Denuncien l'Estat a Europa per "la inactivitat" davant d'Iberpotash.
Economiadigital
29.05.2013
Una denúncia davant la UE amenaça amb tancar la mina de sal d'Iberpotash.
29.05.2013
Denúncia contra Espanya davant la UE pels incompliments mediambientals d'Iberpotash al Bages. (cat/esp).
18.05.2013
L'última mina de sal. Reportatge de l'Equip de Reporters de 8TV sobre la mina de potassa de Súria i la salinització de les aigües causada pels residus salins de les mines de Sallent i Súria, ambdues propietat d'Iberpotash.
09.05.2013
Fiança "light" a Iberpotash. El Govern proposa una garantia de 6,9 milions per netejar les mines de Sallent que deixaran de produir el 2014. La suma és similar a la de Vilafruns, una muntanya de sal sis vegades més petita. Article d'Agustí Sala a El Periódico (cat/esp).
15.04.2013
"Ara demano justícia ambiental". Article d'Antonio Cerrillo que glossa la trajectòria de Sebastià Estradé i destaca que, als seus 90 anys, es manté com a referent en la lluita per aturar l'impacte ambiental dels residus miners salins a Sallent, la vila que el va veure créixer. (cat/es)
28.03.2013
La salinització del rius. Programa El medi ambient de TV3 del 28.03.2013. Narcís Prat ha publicat amb col·legues un treball que adverteix de la creixent salinització dels rius arreu del món. El cas és especialment greu al Llobregat, que rep la salinització derivada del runams salins de la mineria de potassa al Bages.
27.03.2013
El Llobregat, un río de sal. Els medicaments, la salinitat que prové de les muntanyes de residus salins de Sallent i la contaminació industrial amenacen una conca que manté una reserva natural d'aiguamolls a la desembocadura.
15.03.2013
Una altra denúncia exigeix a Territori que pari les obres d'Iberpotash. La falta de Declaració d'Impacte Ambiental amenaça el projecte d'Iberpotash.
15.03.2013
L'ampliació de la mina de Súria manca d'avaluació ambiental. El Gabient Jurídic Ambiental Terraqui ha presentat per aquest motiu una denúncia al dpt. de Territori i Sostenibilitat, que fa un mes i mig ja es va veure obligat a fer aturar les obres de la rampa de Súria per falta de permisos urbanístics.
03.03.2013
Les muntanyes de residus de sal sense pla de restauració. El Govern demana sense èxit a l’empresa minera que lliuri el pla. El jutge li va donar de termini fins dilluns dia 04.03.2013, però Iberpotash recorre. Article d'Antonio Cerrillo.
27.02.2013 Arutz Sheva 7, el diari nacional d'Israel, debat la possible venda de Dead Sea Works, actual propietària d'Iberpotash, a la multinacional canadenca Potash Corp. que explota ja les mines de potassa de Saskatchewan.
22.02.2013
Endesa farà passar una nova línia d'alta tensió per Lladurs, Solsona i Olius per donar major subministrament a les insta·lacions d'Iberpotash a Súria. Article a l'edició local de Solsona de Nació Digital. Les servituds ambientals a Iberpotash s'estenen per Catalunya. Vegeu també l'al·legació de Montsalat.
20.02.2013
Iberpotash reprèn les obres de la rampa d'accés a la mina de Súria, després que l'Ajuntament de la localitat i la Comissió d'Urbanisme han aprovat a corre-cuita el Pla especial que ho permet. D'altra banda, el tribunal contenciós obliga a Iberpotash a presentar abans del 4 de març un programa de restauració pel runam del Cogulló de Sallent d'acord a la legalitat i aplicable en termini breu, i a la Generalitat a fixar una fiança proporcional, com expliquen Sebastià Estradé, promotor del cas, i Josep Ribera de ProuSal. TN comarques, 20.02.2013, minut 16:18.
18.02.2013
David i la muntanya de residus de sal. Sebastià Estradé guanya un plet que exigeix al govern restaurar el runam de Sallent, sense esperar que finalitzi l'activitat minera. Article d'Antonio Cerrillo.
17.02.2013
Muntanyes de sal. Els runams salins, l'excedent d'una indústria minera arrelada al Bages, causen un gran impacte ambiental. Reportatge d'Anna Aguilar.
12.02.2013
Oposició veïnal a un assecador industrial de sal a la Garrotxa. Veïns de Sant Aniol de Finestres rebutgen la construcció d'instal·lacions per assecar salmorra procedent de la indústria dels embutits.
11.02.2013
El jutge imputa a l'equip de govern, l'arquitecte i el secretari de l'Ajuntament de Súria per pressumpte delicte de prevaricació al permetre a Iberpotash l'inici de les obres de la rampa a la mina quan el Pla Especial Urbanístic no estava definitivament aprovat. La Candidatura d'Unitat Popular se suma a la denúncia per exercir l'acusació particular.
07.02.2013
L'Ajuntament de Sallent també posa obstacles als plans d'Iberpotash. Suspèn la tramitació del Pla Especial per ampliar el runam i demana més informació a Iberpotash.
02.02.2013

Hipertensió per les mines de sal. El Bages s'ha alçat en peu de guerra per frenar els deliris expansionistes d'Iberpotash, que extreu potassa de les mines de Súria i de Sallent.

26.01.2013 Denuncien l'alcalde de Súria per prevaricació en les obres d'Iberpotash. Se l'acusa d'haver permès l'inici de les obres de la rampa d'accés a l'interior de la mina abans de tenir el PEU aprovat i d'haver ignorat una denúncia a l'Ajuntament per aquest motiu.
26.01.2013
Les obres d'Iberpotash arriben al jutge. Un bufet denuncia l'Ajuntament de Súria per permetre els treballs sense llicència plena. Article d'Agustí Sala a El Periódico (cat/esp).
23.01.2013 Iberpotash atura les obres de la rampa d'accés a la mina de Súria. Telenotícies Comarques de Barcelona (13:33).
23.01.2013 Iberpotash atura les obres a la mina de Súria. Iberpotash va aturar dijous les obres del nou accés a la mina Cabanasses, com li ordena una resolució de la Generalitat. El ple de l'Ajuntament de Súria encara no ha aprovat el permís per a les obres. Article de Vicenç Moliné al diari Ara, 23.01.2013.
21.01.2013 Entrevista del Telenotícies Comarques de TV3 a l'advocat Sr. Sebastià Estradé (min 13:00), arran de la resolució del jutjat que obliga a l'execució de la sentència de l'11 d'octubre del 2011 sobre la restauració del runam del Cogulló de Sallent. La sentència condemna Iberpotash a establir un programa de reatuaració que s'apliqui en termini breu i a la Generalitat a fixar un import de la fiança de restauració ajustat als límits legals.
17.01.2013 Nou revés judicial a l'ampliació d'Iberpotash. La justícia obliga Iberpotash a presentar un nou pla de recuperació i ampliar la fiança per la seva planta a Sallent. La Generalitat ja va ordenar paralitzar les obres de la nova rampa d'extracció a Súria. Article de Vicenç Moliné al diari Ara, 17.01.2013.
15.01.2013
La DG d'Ordenació del Territori i Urbanisme ordena la paralització de les obres de la rampa de Súria per no disposar de llicència urbanística i obre a Iberpotash i al propietari del terreny un expedient per infracció urbanística molt greu. Els principals diaris catalans informen de la notícia.
14.01.2013 La salinització dels rius: un repte ambiental a tot el planeta. Els experts de la UB alerten que la salinitat del Llobregat és encara una qüestió pendent perquè el col·lector de salmorres no ha resolt totes les dificultats. El portal Ambientum i Ecodiari es fan ressò d'un article publicat a la revista Environmental Pollution pel Grup de Recerca Fresh Water Ecology & Management liderat per Narcís Part i Miguel Cañedo-Argüelles.
26.12.2012 Iberpotash duplica las montañas de residuos salinos en la comarca catalana del Bages mientras elude las obligaciones legales de restauración ambiental. Article que presenta la problemàtica ambiental que els residus salins de la mineria de potassa ocasionen a Catalunya. 
19.12.2012 Iberpotash no ha acabat els tràmits urbanístics per a la rampa de Súria. Article de Joan Serra Barcelona al diari Ara.
17.12.2012 AFASAL denuncia a la minera catalana IBERPOTASH por competencia desleal y vulneración de la normativa medioambiental ante la CNC. Nota de premsa publicada a ALERTAMINERA.net
Economiadigital
14.12.2012
La sal de la terra es capbussa a l'aigua. Article de Josep M. Cortés a Economia Digital en el qual explica que el sector saliner denuncia que la Generalitat afavoreix a Iberpotash.
13.12.2012
Els diaris de més gran abast, Ara, el País, el Periódico (cat/esp), Economia Digital, El Economista, La Vanguardia... informen de la denúncia presentada per l'Associació patronal ibèrica de fabricants de sal -Afasal- davant de la Comissió Nacional de la Competència -CNC- contra Iberpotash per vulnerar la legislació mediambiental i obtenir una posició d'avantatge deslleial. Vegeu la nota de premsa d'Afasal.
07.12.2012 Montsalat y Prousal denuncian el incumplimiento de Iberpotash del plan de restauración de las escombreras salinas en la comarca barcelonesa del Bages. Article basat en el manifest "Sense horitzó per la restauració dels runams salins", de la publicació digital ALERTAMINERA.net dedicada a l'actualitat dels conflictes ambientals que causa la Gran Mineria.
30.11.2012
Aznalcóllar al Bages? Les mines de potassa del Bages són un desastre ecològic com ho va ser en el seu dia Aznalcóllar, d’efectes devastadors, però en aquest cas amb un ritme més lent. El pitjor de tot és que les administracions no pensen fer res per tal d’evitar-ho. Article de ProuSal publicat al Pèsol Negre n.59, novembre - desembre 2012.
27.11.2012
Los fabricantes de sal pleitean por el negocio en España. Article de Cristina Fontgivell al diari Expansión el 27.11.2012. Informa que companyies del sector denuncien Iberpotash davant del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per suposat mal ús de 100 M€ rebuts d'aquesta entitat.
15.11.2012
L'aigua i les estructures d'Estat. Extens article del Col·lectiu ni un Cèntim més per a Suez, publicat a l'Ecodiari el 15.11.2012, que detalla el deteriorament de l'Agència Catalana de l'Aigua iniciat en temps del conseller Francesc Baltasar al no voler assumir l'hipotètic desgast polític de l'increment del rebut de l'aigua en proporció al cost de la seva potabilització, intensificat al permetre els runams salins del Bages i que ha desembocat en la privatització progressiva del subministrament d'aigua, molt especialment de la companyia d'Aigües del Ter-Llobregat. Mentrestant, els polítics responsables d'arruïnar i vendre el servei d'aigua afirmen que a Catalunya li calen estructures d'Estat.
06.11.2012
La tensió entre Espanya i Catalunya arriba a la fabricació de sal. Article a l'edició de Manresa de Nació Digital. Afasal farà investigar Iberpotash després d'un informe de l'Estudi Ramon Folch que assenyala que fa dúmping ambiental gràcies a les inversions mediambientals de la Generalitat.
06.11.2012
La patronal de la sal atribueix passivitat del Govern amb Iberpotash. (cat / esp) Article a el Periódico de Catalunya del 06.11.2012, d'Agustí Sala. Afasal es fa seu l'informe de l'Estudi Ramon Folch i decideix actuar contra l'empresa minera per competir amb avantatge.
06.11.2012
Els fabricants de sal denunciaran Iberpotash per dúmping ambiental, després de conèixer l'informe de l'Estudi Ramon Folch que certifica les males pràctiques ambientals que afecten el Bages, afavorides, a més, amb gairebé 300 milions d'euros de l'ACA. Article de Xavier Borràs a l'Ecodiari, el 05.11.2012.
05.11.2012
La indústria de la sal estudia avui mesures contra Iberpotash. (cat / esp) Article a el Periódico de Catalunya del 05.11.2012, d'Agustí Sala i Olga Grau. L'Associació ibèrica de fabricants de sal (Afasal) analitza l'informe de l'Estudi Ramon Folch, segons el qual la falta d'inversions mediambientals d'Iberpotash li atorguen una situació competitiva avantatjosa.
04.11.2012
Qui contamina ha de pagar. (cat / esp) Editorial a el Periódico de Catalunya del 04.11.2012. Iberpotash ha anunciat una inversió a Súria de 560 M€ en dues fases. Però la benvinguda a la inversió no ha d'estar renyida amb l'exigència de les responsabilitats que corresponguin en la preservació del medi ambient.
02.11.2012
La pol·lució és cosa de tots. (cat / esp) Editorial a el Periódico de Catalunya del 02.11.2012, del director Enric Hernàndez. L'editorial reflexiona al voltant de les conclusions meridianes de l'informe l'Estudi Ramon Folch. És molt discutible que per garantir la mineria de potassa del Bages, es passi de la màxima que qui contamina paga al principi pel qual la pol·lució és cosa de tots.
02.11.2012
Iberpotash pal·lia més l'impacte ambiental en altres països que a Súria. (cat / esp) Article a el Periódico de Catalunya el dia 02.11.2012, d'Agustí Sala i Olga Grau. Cleveland Potash, una empresa minera del mateix grup ICL que Iberpotash i situada en un parc natural a Anglaterra, envia els seus residus salins al mar. Potash Corp., al Canadà, retorna els residus a les galeries. Mentrestant, els residus salins d'Iberpotash generats a les mines de Súria i Sallent s'acumulen a l'exterior. Segons l'informe de l'ERF, el projecte Phoenix d'Iberpotash no soluciona el problema ambiental dels residus salins miners.
01.11.2012
El Govern paga la factura dels residus de Súria. (cat / esp) Article de portada a el Periódico de Catalunya el dia 01.11.2012, d'Agustí Sala i Olga Grau, fent-se ressò de l'informe elaborat per l'Estudi Ramon Folch sobre les condicions ambientals de la mineria de potassa del Bages. L'informe conclou que l'impacte de salinització de les aigües a causa dels residus salins és sever, que les mesures de protecció ambiental que l'empresa matriu ICL aplica a d'altres explotacions no les aplica a Súria i Sallent, que Iberpotash es pot beneficiar d'una situació de dumping ambiental i que les actuacions ambientals significatives han estat realitzades subsidiàriament per l'administració.
31.10.2012
Sense horitzó per la restauració dels runams salins. Manifest conjunt de les plataformes Prousal! i Montsalat publicat per Ecodiari el 31.10.2012.
Economiadigital
30.10.2012
Iberpotash duplica els residus industrials de Catalunya. (cat / esp) L'administració deixa avançar la construcció d'una nova planta de sal vacuum sense haver presentat el projecte d'activitat de la nova instal·lació. Article de Josep Maria Cortés, publicat a Economia Digital.
Economiadigital
23.10.2012
Iberpotash rep 5 denúncies per danys mediambientals. (cat / esp) Cinc denúncies presentades demanen la paralització de les obres de la rampa de Súria per falta de permisos. Article de Josep Maria Cortés, publicat a Economia Digital.

Economiadigital

17.10.2012
Les "megamines" d'Iberpotash s'ofeguen en els seus incompliments. (cat / esp) "L'informe Folch" desmunta les bondats del "Projecte Phoenix", beneït per Mas i Montilla. Article de Josep Maria Cortés, publicat a Economia Digital el 17.10.2012.
11.03.2012
La mineria de potassa de Sallent contamina el riu Llobregat. Contaminació o Acomiadaments? Per les venes del capital corre aigua. Primer capítol de la sèrie de conflictes hídrics realitzats conjuntament per la Xarxa Nova Cultura de l'Aigua i LaTele, aquest amb la participació de Prou Sal!.
10.03.2012
Gràcies Sr.Estradé. Article de Jaume Perarnau publicat el 09.03.2012 a Nació Digital que, després de repassar l'historial d'incompliments de la mineria de potassa del Bages i del tracte de favor que sempre li han dispensat la Generalitat i els polítics comarcals, elogia el contenciós guanyat pel Sr. Sebastià Estradé perquè la fiança de restauració sigui proporcional a la magnitud de l'abocador de residus salins del Cogulló de Sallent. La Generalitat no obre boca.
14.02.2012
El fiscal demana fins a 3 anys i mig de presó per a tres exdirectius de les mines. El procés arrenca d'una denúncia de Montsalat del 97; el ministeri públic considera que hi ha proves evidents de contaminació d'aigües.
14.12.2011
Salinització. El riu Llobregat i la mineria de potassa al Bages: una activitat econòmica i, alhora, una irresponsabilitat ambiental. Roger Lloret Rios. Papers de Sostenibilitat n.29, desembre del 2011.
17.11.2011
Un jutge obliga Iberpotash a pagar més fiança per continuar abocant al Cogulló. El jutge estima que l'import de la fiança de restauració establerta a Iberpotash per l'explotació de Sallent no s'adiu al cost de restauració del runam del Cogulló i que el programa de restauració no és realista ni té terminis adequats.
13.05.2010
El programa El Escarabajo Verde de TVE2 emet, a les 19.30h del dijous 13 i del diumenge 16 de maig, el documental El río de agua salada que explica la salinització del Llobregat a causa dels runams salins de la minera de potassa al Bages.
09.2009
Manresa també salinitza el riu. Article de Jordi Badia, publicat a la revista El Pou el setembre del 2009. Explica com, prenent el mal exemple dels runams salins d'Iberpotash, Renfe manté una llarga filera de munts de sal a l'estació de Manresa que salinitzen el riu Cardener i impedeixen el creixement del bosc de ribera.
22.07.2009
Entrevista a Roger Lloret, químic i membre de Montsalat, al voltant de la salinització de la conca del Llobregat a causa dels residus de la mineria de potassa del Bages, publicada al núm. 148 del Setmanari de Comunicació Directa.
10.06.2009
El col·lector de salmorres torna a vessar a la zona humida de La Corbatera (Sallent).
05.2009
Iberpotash declara uns beneficis de 118 M€ durant l'any 2008. Article publicat pel diari digital Manresainfo.cat el 20.05.09.
05.2009
L'impacte ambiental associat a la mineria del Bages. Article d'A.S.C. publicat al núm.2 de Riu Amunt, la publicació de l'Alt Cardener, que repassa les conseqüències ambientals de la mineria de potassa del Bages.
05.2009
Informe sobre els informes. Article de Jordi Badia, publicat a la revista El Pou el maig del 2009, al voltant de l'Informe de Sostenibilitat Ambiental pel Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sallent.
27.06.1937
Notícia històrica de l'acord per la construcció del col·lector de salmorres del Cardener i el Llobregat, publicada pel diari La Vanguardia el 27 de juny del 1937. Si en fa d'anys que la mineria de potassa és el gran problema de la conca del Llobregat i de la qualitat de l'aigua! L'obra del col·lector de salmorres per conduir les aigües salades de la mineria de potassa del Bages no va ser una realitat fins l'any 1988. El col·lector de salmorres ha estat una mesura pal·liativa important, però no pas definitiva. Recull les aigües salades de les plantes mineres, però la major part dels lixiviats salats dels runams s'escapen. Ara, el col·lector de salmorres envellit s'ha de desdoblar per augmentar la capacitat. S'ha construït ja un nou col·lector des d'Abrera fins al mar per recollir el rebuig de la dessalinització de les potabilitzadores d'Abrera i de Sant Joan Despí, i està en projecte el tram des de Cardona i des de Sallent fins a Abrera. I, sense prendre solucions en origen, la mineria de potassa i els seus desorbitats residus salins seguiran sent el gran problema de la conca del Llobregat per moltíssims anys més!
09.04.2009
La salinització de la conca del riu Llobregat: fins quan? Article de Roger Lloret publicat per Ecodiari el 09.04.2009
19.10.2008
El gust de l'aigua del Llobregat s'acostarà al de la del Ter, article de Xabier Barrena a El Periòdico, 19.10.2008. L'article explica com la posada en marxa de noves instal·lacions de diàlisi a la planta potabilitzadora d'Abrera i d'smosi inversa a la de Sant Joan Despí permetran reduir el nivell de sal de l'aigua del Llobregat que es destina a la potabilització i en conseqüència millorar-ne el gust i evitar la formació de compostos trihalometans cancerígens. El que no explica l'article és que la salinitat a l'aigua del Llobregat és conseqüència de l'existència de les muntanyes de residus salins de la mineria de potassa del Bages. Per saber sobre l'origen de la salinitat a l'aigua del Llobregat, consulteu aquesta web. Per cert, la gent de Sant Vicenç de Castellet està immunitzada contra els trihalometans?
18.10.2008
Informe anual de Prou Sal!, presentat a la biblioteca del Casino de Manresa
09.2008
L'espasa de Dàmocles de la conca del Llobregat. Article de Jordi Badia publicat a la revista manresana el Pou que repassa els múltiples accidents ambientals causats pel col·lector de salmorres i les seves causes, i posa en guàrdia dels vessaments de salmorra futurs.
07.2008
Qui contamina, cobra. Article de Jordi Badia publicat a l'observatori de natura de la revista manresana El Pou que explica com la Generalitat de Catalunya, en base a la tergiversació de l'aplicació del decret 343/1983 que obliga a totes les activitats extractives -a totes menys a les de la mineria de potassa- a restaurar els terrenys afectats, a fiances de restauració d'import molt inferior al cost real de restauració dels runams salins, gairebé simbòliques, i a obres per eliminar de la xarxa fluvial i de les aigües de consum la sal lixiviada dels runams pagades amb diners públics, subvenciona Iberpotash perquè contamini les aigües de la conca del Llobregat.
17.06.2008
Entrevista publicada per El Periódico el 17.06.2008 a Manolis Kogevinas, epidemiòleg que va presidir la comissió científica de l'Organització Mundial de la Salut sobre els trihalometans (THMs) a l'aigua. Afirma sense embuts que l'aigua de Barcelona té nivells massa alts de THMs. Valdria la pena saber també que l'aigua del Llobregat ocasiona més THMs quan es desinfecta que la del Ter (segons dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona) i que la diferència de qualitat principal entre les aigües del Llobregat i del Ter és que les del Llobregat són molt més salines a causa de les filtracions de sal originades als runams de la mineria de potassa al Bages.
05.2008
Els salers sempre tapats. Article de Jordi Badia publicat a l'observatori de natura de la revista manresana El Pou que explica la higroscòpia de la sal, propietat física per la qual els runams absorbeixen aigua ambiental i desguassen salmorra.
03.2008
Burros amb orelleres. Article de Jordi Badia publicat a l'observatori de natura de la revista manresana El Pou, on compara l'herència de la Sèquia rebuda d'uns avantpassats medievals, amb els gegantins runams salins que la generació actual llega per a les futures.
12.2006
La conca del Llobregat hipotecada per les muntanyes de residus de sal del Bages. Article de Jordi Badia
02.12.2006
El dpt. de medi Ambient i Habitatge de la Generalitat es compromet a iniciar la prova d'impermeabilitzar amb plàstic un runam salí del Bages durant l'any 2007. Regió7 n'avança la notícia.
07.04.2006
Condemnats a un any de presó dos pagesos per abocar purins. Article de Pere Damián a El Periódico de Catalunya. És clar que no es jutja amb la mateixa vara als ramaders per abocar purins a un rierol que als directius d'una empresa minera per abocar centenars de tones de sal diàriament als rius Cardener i al Llobregat.
22.11.2005
Un contaminant cancerigen amenaça l'aigua de Barcelona. Article de M.Ciércoles i J.Elcacho a l'Avui que explica l'alt contingut en trihalometans cancerígens a l'aigua de subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona procedent del riu Llobregat. Els trihalometans es formen a les ETAP al tractar aigües amb continguts alts de clorurs. El contingut de trihalometans és excessiu a l'aigua tractada del Llobregat, però no a la del Ter. La raó és que l'aigua del Llobregat està contaminada pels clorurs dels runams de la mineria de potassa del Bages
16-22 09.2005
L'aigua del Llobregat té nivells d'una substància cancerígena superiors als que recomana Europa. La Fura, informatiu de l'Alt i el Baix Penedès, núm.1203
24.08.2005
L'acudit del Manel a Regió7.
09.07.2005
Iberpotash. Carta de Pere Giner a Regió7.
03-07.2005
Miners reduïts. Carta de Pere Giner a El Periódico de Catalunya.

08 i 15 05.2005
Llobregat: un riu cansat. Resum dels dos capítols dedicats al riu Llobregat del programa documental 30 minuts de Televisió de Catalunya, realitzats per Carles Guàrdia i Mireia Pigrau. Vegeu el vídeo sencer per mitjà del servei 3alacarta.
19.03.2005
Un estudi aconsella desallotjar el barri de l'Estació de Sallent. Article de Josep Maria Sarri a El Periódico de Catalunya
01.2005
Cada dia més aigües salinitzades al Bages per la mineria. Article de Jordi Badia
29.11.2004
El agua del Llobregat está cada vez más salinizada. Article d'Enric Badia a El País.
19.11.2004
Mercuri abocat a l'Ebre el 2001 va arribar a l'aigua de l'aixeta. Article de Sílvia Berbís al Periódico de Catalunya
15.11.2004
La salinització del Llobregat, fora de control. Entrada de l'article d'Enric Badia a Regió7. Consulteu l'article íntegre a l'edició de Regió7 en paper.
11.11.2004
La Generalitat encarrega un estudi definitiu del runam salí. Regió7
04.11.2004
Sallent i Balsareny confien que el 2005 es resoldrà el futur de la Botjosa i Vilafruns. Regió7
20.10.2004
Medi Ambient acusa a CiU d'ocultar els abocaments de Flix. Article de Mercè Conesa a El Periódico de Catalunya
04.10.2004
Entrevista al Dr. Narcís Prat, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. Antonio Cerrillo
16.09.2004
Entrevista a Salvador Milà, conseller de M.A.i H. Antonio Madridejos i Mercè Conesa
11.09.2004
Riu brut, aigua potable. Sílvia Berbís i Mercè Conesa
11.09.2004
Medi Ambient netejarà Flix abans del 2008. Manuel Vilaseró i Antonio Madridejos
10.09.2004
L'Ebre té milers de tonelades de tòxics. El Periódico de Catalunya
02.09.2004
Sallent ha tingut un dia i mig d'aigua salada a causa de les fortes pluges. Enric Badia
25.08.2004
Acaba el trasllat dels propietaris de pisos de l'Estació de Sallent desallotjats d'urgència. J.Albarrán
14.08.2004
La Generalitat enderrocarà tan aviat com pugui els set blocs desallotjats a Sallent. J.Albarrán
13.08.2004
Comença el trasllat d'una seixantena de famílies del barri de l'Estació de Sallent. J.Albarrán
12.08.2004
La Generalitat reallotja els veïns de Sallent en perill per possibles esfondraments. Dpt. Medi Ambient i Habitatge
11.08.2004
Veïns de l'Estació de Sallent reben les claus d'uns nous pisos per poder deixar el barri. J.Albarrán
28.07.2004
El barri de l'Estació de Sallent accepta els ajuts de la Generalitat per als qui s'han de mudar. J.Albarrán
27.07.2004
L'exalcalde de Sallent critica el rumb que pren el cas Estació. Redacció Regió7
22.07.2004
La Generalitat diu prou al creixement del runam de les mines del Bages. Enric Badia
21.07.2004
La Generalitat admet que la salinització dels rius és un problema i prepara accions. Enric Badia
15.07.2004
Un estudi fixarà quina incidència té la mina en el futur creixement de Sallent. Enric Badia
4-10.06.2004
Muntanyes salades. Reportatge de Jordi Comellas al setmanari Presència
27.05.2004
Cardona reclama rapidesa perquè la Vall Salina surti d'un estat límit. Pepa Mañé
22.04.2004
L'Alzina premia la tasca ecologista de Regió7 i castiga Iberpotash i Fecsa. Francesc Galindo

25.03.2004
Muntanyes de residus salins al Bages. Reportatge de Josep M. Casado i Josep Fernàndez per al programa El Medi Ambient de TV3.
03.2004
La cara i la creu de l'aigua al Bages. Jordi Badia
21.02.2004
El barri miner de Sallent es queda sense serveis mentre espera una solució que no arriba. Enric Badia
13.01.2004
El Llobregat i el Cardener reben aigua salinitzada pels runams de les mines almenys en deu punts. Pepa Mañé
03.01.2004
La plataforma Montsalat reclama que s'aturi l'ampliació del runam de Sallent. Pepa Mañé
21.12.2003
La Fiscalia pretén tancar cinc abocadors de potassa del Bages. Josep Maria Sarri
20.12.2003
El fiscal de medi ambient denuncia al jutjat les mines del Bages per contaminació ecològica. Enric Badia
28.10.2003
La Generalitat promet tornar l'aigua al Cardener a la Coromina l'estiu que ve. Marta Jovés
02.10.2003
El col·lector de salmorres del Llobregat té una porta oberta per poder-se ampliar. Enric Badia
25.09.2003
El conflicte del barri de l'Estació de Sallent entra en una via de trobada de solucions. E.B. - J.S.
29.12.2002
Sallent ha de fer una planta per tractar l'aigua i reduir una salinitat excessiva. Enric Badia, Pepa Mañé
10.2002
Llicència per embrutar el país . Jordi Badia