Tasques maldestres de manteniment, realitzades d’urgència durant la penúltima setmana d’agost per tal de desembussar el col·lector de salmorres obturat, han provocat el vessament de salmorra i la mort fulminant de la vegetació de ribera a l’àrea d’uns 2000 m2 compresa entre els horts i el pont de la Pobla, la carretera 1410z i el riu Cardener, al barri del Fusteret, a Súria.

No és el primer accident amb afectació ambiental del col·lector de salmorres en aquest tram del Fusteret, on precisament creua el riu Cardener. La galeria d’imatges té registrats –i cal suposar que no són tots- un vessament del 1999 localitzat més al nord que va fer malbé un camp de cereals quan era a punt de segar, un altre del 2008 que va afectar de ple els horts del Fusteret i contínues fuites a l’altre costat de riu, sota la torre la Pobla, on el sòl segueix erm i salinitzat. Ha anat d’un pèl que aquest vessament del 2017 no afectés altra vegada als horts del Fusteret, l’únic reducte agrícola que queda en aquest entorn aclaparat per la mineria de potassa. Si algú pensava expandir l’hort, ja no ho podrà fer.

Mantenir el col·lector de salmorres envellit en funcionament és un risc ambiental permanent. Jugar amb foc quan sempre són tercers qui es cremen no és cosa de valents, sinó d’irresponsables. (08.2017)