La nova línia elèctrica d’alta tensió al servei exclusiu d’Iberpotash arriba a la colònia Antius (Callús). Una torre metàl·lica enorme és a tocar de les cases. La línia elèctrica parteix de dalt a baix el vessant boscós de cal Mateu i, a l’arribar al Cardener, pren l’encant que la colònia Antius tenia. Més enllà segueix cap a la carena de Cerarols i cap a la planta de tractament d'Iberpotash a Súria.

El setembre de l’any 1926, uns mesos després de l’inici l’explotació industrial de potassa a Súria, Antònia Burés –la senyora Buresa- va presentar davant del Governador Civil la seva carta de denúncia contra Minas de Suria SA per la captació abusiva d’aigua i pels seus abocaments de salmorra al Cardener que corroïen la maquinària precisament de la colònia Antius. Aquesta carta assenyala l’inici de la protesta contra els perjudicis ambientals que causa la mineria de potassa del Bages. El conflicte ambiental s’ha mantingut encès des d’aleshores, gairebé un segle. La usurpació de més i més recursos públics per part de la mineria i l’abocament de milions de tones de residus salins agreugen la situació ambiental que pateixen el Cardener i el Llobregat, perjudiquen altres activitats econòmiques –ja sigui una colònia industrial tèxtil en temps de la Sra. Antònia Burés o una finca agrària a l’entorn de la riera salinitzada de Bellver actualment- i asseguren la protesta per molts anys més.

L’administració catalana ha considerat d’utilitat pública una línia elèctrica d’alta tensió que en realitat és d’ús privat d’una sola empresa. La nova línia elèctrica, més altres modificacions al centre productor de potassa de Súria, tenen per objectiu augmentar l’explotació de potassa que de retruc farà augmentar també la generació dels residus salins que malmeten el paisatge i la qualitat de l’aigua dels rius Cardener i Llobregat de la qual s’abasteix Barcelona i l’àrea metropolitana. Ben al revés de com l’administració catalana ho entén, seria d’utilitat pública evitar aquestes conseqüències del tot indesitjables associades a la nova línia elèctrica. (04.2015)