La salmorra baixa de la zona dels pous miners de Cabanasses, deixa un rastre blanc ben visible, i s'incorpora a la riera d'Hortons poc més amunt de cal Trist, a un centenar de metres de la confluència al Cardener. La riera d'Hortons queda salinitzada i malmesa en aquest darrer tram.

Per preservar la riera d'Hortons, a l'Ajuntament de Súria no se li acut res més que posar un rètol amb un cúmul d'instruccions i prohibicions contra l'innocent excursionista, just allà on la sal contamina la riera. Semblaria un sarcasme, però no, és molt pitjor; aquesta és realment la mentalitat buida de l'Ajuntament. L'Ajuntament de Súria és incapaç de veure la riera d'Hortons malmesa per la sal de Cabanasses, igual com és incapaç de reconèixer la salinització del riu Cardener per la sal del Fusteret, per més que ho indiquin les anàlisis. Al servei d'Iberpotash, l'Ajuntament negarà irracionalment totes les evidències. No hi ha més cec que aquell que no vol veure.

Darrerament s'ha fet un Pla Especial Urbanístic per la reordenació de la zona de Cabanasses. Tota aquesta paperassa de l'Ajuntament, que amb condescendència et permet al·legar amb el benentès que mai cap al·legació contrària a l'interès d'Iberpotash serà contemplada, no ha servit per res; la salmorra segueix baixant, com fa tants anys, de Cabanasses cap a la riera d'Hortons.

Les administracions aduladores del vestit del rei nu no administren res, no serveixen al poble ni al bé comú; no tenen cap raó de ser, no són administracions sinó un simulacre. (03.2014) (anàlisi d'aigües)