Una avaria al sistema de bombament de la bassa d’entrada de salmorra al col·lector a Súria ha causat la inundació de l’entorn per salmorra concentrada. Aquesta bassa està situada a l’àrea del Pla de les Hortes i el Salí, sota la planta de tractament d’ICL al Fusteret. L’afectació s’estén des de la bassa fins al tram final de la riera del Tordell, just abans de la seva confluència al Cardener. La salmorra, d’una concentració de 190.000 mg Cl/L (10 vegades la de l’aigua de mar) ha quedat aquí embassada i envoltada de fang. L’àrea afectada ha quedat inservible. No és la primera vegada que aquesta bassa de salmorra vessa, per això mateix la desgràcia no ha atrapat noves víctimes ni es veuen arbres morts. Però el descontrol i l’expansió de la salmorra amenaça de catàstrofe total als horts veïns. La salinitat al Cardener aigües avall, a Antius, ha pujat d’uns valors anteriors de 100-150 mg Cl/L a 400 mg Cl/L, segons l’anàlisi del 16.03.2023.

A la imatge, els bassals de salmorra i el fang salí que tarda moltíssim a assecar-se, mentre s’intenta reparar el dany causat.

La bassa recull salmorra generada a la planta de tractament del mineral i al runam del Fusteret, propietat d’ICL Iberia. El col·lector de salmorres està gestionat -si d’aquest caos, d’aquest impacte ambiental i d’aquesta afectació a tercers se’n pogués dir gestió- per l’empresa Sorigué. La solució, la solució de debò, és evitar la generació de salmorra mitjançant la millora dels processos a la planta de tractament del mineral i el confinament dels residus salins sota d’un impermeable que abasti tot el runam. (03.2023).