Resultat del vessament de salmorra del col·lector al costat de la canalització del torrent dels Llops, prop de la fàbrica Vermella del barri de Sant Pau, a Manresa. La salmorra ha sobreeixit per la tapa que mostra la foto anterior, cal entendre per sobrepressió interna, i ha vessat per l’hort de cal Milan i pel camí que baixa cap a la riba del Cardener, per on passa l’itinerari de natura M-9 de l’Anella Verda de Manresa.

El vessament de salmorra ha ocasionat la mort fulminant de les plantes que ha trobat. A més de la part d’hort afectada on no es collirà res durant anys, entre les víctimes es compten un gran pollancre del qual s’observa el brancam nu al fons de la imatge i un roure ja ben crescut que havia estat plantat l’any 2008 en una plantada popular impulsada per la Fundació Territori i Paisatge.

Com una maledicció bíblica, el col·lector de salmorres envellit segueix escampant una mortaldat gratuïta i a l’atzar, toca allà on toca, per les ribes del Cardener i el Llobregat. (10.2022)