Plàtans al passeig vora el riu Cardener, a costat del centre cultural cal Gallifa, a Sant Joan de Vilatorrada, morts per la salmorra vessada a través de la tapa P581 del col·lector. Amb el sòl salinitzat, no hi ha opció per fer-hi créixer un arbre durant anys. Poc més amunt, a costat de la zona esportiva, també són visibles els rastres d'un altre vessament. L'Ajuntament crea equipaments esportius, culturals i lúdics; el col·lector de salmorres els esguerra tots.

Mentre ajuntaments i entitats de Sant Joan de Vilatorrada i de Manresa s'esforcen per fer de la riba del Cardener un passeig plaent, els arbres tenen un final comú: moren per vessaments de salmorra del col·lector.

El col·lector de salmorres -més pròpiament el col·lector decrèpit de les salmorres letals de la mineria del Bages- escampa la mort per tota la riba del Llobregat i del Cardener. Les seves avaries amb vessament de salmorra es compten per centenars. El traçat del col·lector soterrat es pot seguir a la superfície pel rosari de clapes de vegetació morta, cremada per la sal, allà on ha rebentat. Aquesta afectació s'afegeix a les sofertes a la zona humida de la Corbatera (Sallent), a La Pobla, al pla de les Hortes i als horts del Fusteret (Súria), a la font d'Antius i a l'Hostal Nou (Callús), a les nombroses fuites al terme de Manresa -Miralpeix, el passeig del Riu, la fàbrica Blanca, Sant Pau, l'Angle, a la del bosc de ribera de can Tobella (Esparreguera) i a Martorell, per esmentar només alguns dels casos més desoladors. El vell col·lector de salmorres és l'espasa de Damocles que penja tot al llarg de la riba del Cardener i el Llobregat. Fins quan aquesta temeritat? (07.2013)