Cada vegada són més les àrees devastades per fuites de salmorra del col·lector envellit. L'agost del 2011, la ruleta de l'infortuni ha tocat a Sant Joan de Vilatorrada, prop de les instal·lacions esportives. Un hort, un canyar i un tram de bosc de ribera del Cardener han quedat arrasats per la salmorra vessada per la tapa ref. P539.

El col·lector de salmorres -més pròpiament el col·lector decrèpit de les salmorres letals de la mineria del Bages- escampa la mort per tota la riba del Llobregat i del Cardener. Les seves avaries amb vessament de salmorra es compten per centenars. El traçat del col·lector soterrat es pot seguir a la superfície pel rosari de clapes de vegetació morta, cremada per la sal, allà on ha rebentat. Aquesta afectació s'afegeix a les sofertes a la zona humida de la Corbatera (Sallent), a La Pobla, al pla de les Hortes i als horts del Fusteret (Súria), a la font d'Antius i a l'Hostal Nou (Callús), a les nombroses fuites al terme de Manresa -Miralpeix, el passeig del Riu, la fàbrica Blanca, Sant Pau, l'Angle i a la del bosc de ribera de can Tobella (Esparreguera), per esmentar només alguns dels casos més desoladors.

El vell col·lector de salmorres és l'espasa de Damocles que penja tot al llarg de la riba del Cardener i el Llobregat. Fins quan aquesta temeritat? (08.2011)