Més notícies en portada el dissabte 20 de desembre del 2003 
El fiscal de medi ambient denuncia al jutjat les mines del Bages per contaminació ecològica

ENRIC BADIA/Manresa.

El fiscal de medi ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emprès l'acció judicial més greu que fins ara han rebut les mines de potassa del Bages. El fiscal ha demanat al jutjat d'instrucció de guàrdia de Manresa que obri diligències contra l'empresa Iberpotash, propietària de les mines de potassa de Súria i Sallent-Balsareny, per un presumpte «delicte contra els recursos naturals i el medi ambient». La resolució de la fiscalia té data del dia 15 de desembre i ahir es va comunicar al grup Montsalat.

La fiscalia ha atès la denúncia que el 1997 li va presentar l'entitat Montsalat, una plataforma que es va constituir precisament arran de comprovar la salinització progressiva de les aigües de torrents i rieres de la zona propera als runams salins.

El fiscal demana que s'obrin les diligències prèvies per estudiar judicialment el suposat delicte i reclama com a mesura cautelar que el jutge ordeni «la clausura immediata dels cinc abocadors de residus salins de l'empresa Iberpotash» i ordena, també, «la prohibició als acusats de continuar efectuant abocaments de residus». L'execució d'aquestes prohibicions significaria, a la pràctica, l'aturada de la producció de les mines, que en aquests moments aboquen als runams de Súria i el Cogulló, a Sallent, tot el residu de clorur sòdic (sal) que no és aprofitat. Del mineral que s'extreu de l'interior de les galeries, se n'aprofita la part del clorur potàssic (la potassa).

La fiscalia de Medi Ambient ha actuat a partir de la denúncia de Montsalat, però, també, atenent les investigacions que durant més de dos anys han dut a terme els Mossos d'Esquadra i també els informes toxicològics elaborats l'any 2000 i l'any 2001 per l'Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona.

El fiscal exposa en la seva resolució que les empreses (l'actual i les propietàries anteriors des del 1997) són les propietàries dels runams i, per tant, entén que els responsables han de ser imputats. Considera imputats J.M.G., com a conseller delegat de Súria K i Potasses del Llobregat (1992-1998); R.A.H., com a conseller delegat d'Iberpotash (1999-2001) i director general d'Iberpotash des del 98; E.M.K., conseller delegat d'Iberpotash el 2002; R.S.I., director tècnic de Súria K i de Potasses del Llobregat i director de producció d'Iberpotash; i A.S.E., cap tècnic de Medi Ambient d'aquestes empreses des del 1999.

El fiscal considera que els runams de residus «no tenen cap tipus d'impermeabilització ni mesura de seguretat que impedeixi que els lixiviats s'escorrin o es filtrin al sòl i al subsòl». El fiscal retreu que no hi ha hagut mesures ni en el moment de fer els runams ni després, en el manteniment i en la gestió.

I en el plec per demanar la intervenció judicial, el fiscal afirma que «els lixiviats salins generats i provocats pels cinc abocadors no només constitueixen un gravíssim risc de contaminació i d'afectació dels ecosistemes naturals de la zona, sinó que han contaminat, i encara estan contaminant, greument les aigües públiques del torrent de Camprubí, de les rieres de Bellver i Hortons, dels torrents del Mas de les Coves, Soldevila i el riu d'Or i dels rius Cardener i Llobregat (on van a parar les aigües d'aquests torrents), i també nombrosos pous i captacions d'aigües públiques dels termes municipals de Súria, Callús i Santpedor». El fiscal considera que s'ha afectat d'una manera greu la potabilitat dels diversos rius i rieres i s'ha provocat «un greu risc» per a la salut de les persones.

Des de l'entitat Montsalat la notícia ha renovat l'esperança de poder resoldre aquest conflicte. Els membres de la plataforma han anunciat que volen que el problema es resolgui sense afectar els treballadors. La direcció de l'empresa, anit, no es va poder localitzar.