ENRIC BADIA/Sallent.
Sallent ha tingut 36 hores d'aigua salada a les aixetes de pràcticament tota la població, un episodi que en principi va quedar resolt ahir a primera hora de la tarda. La gran quantitat d'argiles que ha transportat el Llobregat a causa dels intensos xàfecs del diumenge a la nit i del dilluns ha fet que durant tot el dimarts i el dimecres al matí no s'hagi pogut potabilitzar l'aigua del riu i que s'hagi hagut de recórrer als antics pous, que precisament van quedar en desús perquè estaven salinitzats.
Els nivells de conductivitats de l'aigua distribuïda (que és el valor que indica la salinitat de l'aigua) han arribat a valors de 6.000 i 7.000 microsiemens, quan els valors actuals són d'uns 560 microsiemens i els màxims permesos de 2.500. Amb tot, l'aigua es considera potable, però el gust la fa imbevible. Ahir al matí, l'Ajuntament i l'empresa que gestiona l'aigua a Sallent, SOREA, van rebre nombroses queixes.
Des d'ahir a primera hora de la tarda, s'estava distribuint aigua amb nivells de salinitat normals, un efecte que s'havia d'anar trobant la població de manera progressiva. A Cabrianes i als punts alts de la població és on hi havia més problemes. L'aigua amb alts continguts de sal pot afectar electrodomèstics com les màquines de rentar o els rentavaixelles.
L'Ajuntament de Sallent es va trobar dimarts amb la disjuntiva d'haver de distribuir aigua tèrbola, perquè no es podia tractar prou bé, o aigua salada, perquè la poca aigua que la planta potabilitzadora era capaç de tractar del Llobregat s'havia de barrejar amb la dels pous salinitzats. Es va prendre aquesta segona opció, encara que la sorpresa per a l'empresa que gestiona l'aigua va ser que els pous que havien estat un any sense ser utilitzats estaven encara més salinitzats.
Sallent va posar en marxa el setembre passat una planta de potabilització de l'aigua per no haver de captar-ne dels pous, però la dimensió de la planta es va fer comptant que la població tindria el 2005 una altra planta des d'on s'ha de distribuir aigua a poblacions com Artés, Avinyó, Calders, Mura i Talamanca. Aquest projecte ha quedat aturat amb el canvi de govern de la Generalitat. Des del setembre del 2003 no hi hagut cap incident remarcable respecte la qualitat de l'aigua, segons fonts de l'empresa SOREA, però, si el Llobregat tornés a portar alts continguts de fangs, el problema es podria repetir. Des de l'Ajuntament, ahir, l'alcalde accidental, Antoni Garcia, va distribuir un comunicat a la població informant els veïns.