La fiscalia pretén tancar cinc abocadors de potassa del Bages

Les altes muntanyes formades amb restes salines són contaminants
 
 

 Una muntanya de restes de les extraccions de Súria, al fons. Foto: MARC VILA

 JOSEP MARIA SARRI
MANRESA

El fiscal de medi ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat el tancament cautelar dels cinc abocadors de les mines de potassa de la comarca perquè contaminen l'entorn "d'una manera greu", i acusa els propietaris d'un presumpte delicte en contra dels recursos naturals i el medi ambient.
La fiscalia ha trobat indicis de delicte en els continus abocaments de residus salins d'Iberpotash, l'empresa que explota les mines de potassa de Súria, Sallent i Balsareny i que és filial de la israeliana Dead Sea Works. La seva acció és conseqüència de la denúncia que el 1997 va efectuar la plataforma Montsalat, entitat que es va crear al comprovar-se la salinització progressiva de les aigües dels torrents i rieres pròxims a les deixalles.

MOTOR ECONÒMIC
Ecologistes i veïns de la zona fa anys que denuncien la contaminació i també la falta de voluntat política per solucionar aquest problema que gravita sobre aquest sector econòmic del Bages. La mineria de potassa dóna feina directa a gairebé un miler de persones a la zona, però el seu impacte laboral indirecte és superior a través d'empreses subcontractades i de tallers auxiliars. La prohibició de realitzar abocaments podria significar en la pràctica aturar les extraccions i posar en perill la seva continuïtat.
En l'actualitat existeixen cinc grans abocadors, però tres d'ells estan inactius. Els dos que continuen creixent cada dia són el de Cogulló, a Sallent, i el de Fusteret, a Súria. El fiscal considera que aquests dipòsits de residus "no tenen cap mena d'impermeabilització ni cap mesura de seguretat que impedeixi que elements contaminants es filtrin al sòl", i per això en la seva resolució reprotxa que no s'hagin pres mesures per evitar-ho. La fiscalia també reconeix que els residus dels abocadors contaminen els rius Llobregat i Cardener i torrents de les seves conques, i que això afecta de forma greu la potabilitat de l'aigua i provoca un risc greu en la salut de les persones.

 

EL PERIODICO – 21.12.2003