El col·lector de salmorres -el maleït col·lector de salmorres que de manera aleatòria, capriciosa i irracional escampa mortaldat arreu de la conca del Cardener i Llobregat- va tornar a vessar a primers de juny, aquesta vegada als horts del Fusteret, a la riba del Cardener a Súria.

Aquest vessament de salmorra letal no ha estat d’un gran volum com van ser-ho els dels mesos de març i juny del 2023 al Pla de les Hortes a només uns 700 metres riu amunt, però sí que ha estat molt perjudicial perquè ha destrossat horts que veïns del Fusteret cuidaven amb dedicació. La fuita de salmorra ha estat a través d’una junta del col·lector soterrat, la salmorra ha pujat fins a la superfície i ha embassat uns 150 metres lineals de l’àrea conreada. Horts i arbres fruiters han quedat fulminats. Dins de la desgràcia, la forma del terreny ha evitat que la salmorra vessada ocupés tota l’amplada de l’àrea dels horts, la meitat dels quals s’han salvat pels pèls de la catàstrofe. La desgràcia però no s’acaba amb la pèrdua de la collita d’enguany; el sòl salinitzat s’haurà de rentar amb aigua dolça abundosa i potser reposar amb terra nova si es vol recuperar l’hort. A més, les obres de construcció del nou col·lector de salmorres que ha de substituir l’actual envellit arribaran en algun moment a aquest tram dels horts del Fusteret, o d’allò que en quedi. La conca sencera del Cardener i el Llobregat està segrestada per la mineria de potassa.

Contrasta la inversió multimilionària de la mineria de potassa en mitjans extractius i productius per l’interès de la pròpia empresa -la rampa de la mina de Súria, la terminal de càrrega al port de Barcelona...- amb el tercermundisme dels gegantins runams salins a cel obert -les grans plantes salinitzadores d’aigua de Catalunya- i del col·lector de salmorres obsolet que insidiosament perjudiquen al medi i a tercers. (18.06.2024).