Una altra fuita de samorra –de la maleïda samorra que escampa arbitràriament la mortaldat per les ribes del Cardener i el Llobregat- ha causat la mort dels arbres i la salinització del sòl en un tram d’uns 80 metres de la riba del Cardener a Palà de Torroella, en un lloc on solen reunir-se pescadors. El fet haurà succeït durant els primers dies d’agost o els darrers de juliol.
El tram de ribera afectat està situat poc més amunt de Palà de Torroella, a la riba esquerra del riu Cardener, en una zona on la carretera C-55 passa molt propera. No hi ha cap rastre de treballs aliens al col·lector; per tant el col·lector de salmorres envellit ha vessat per causes pròpies a través de la tapa situada al terreny afectat, sobre la qual s’intueix amb pintura vermella molt esborrada la referència P-322P. El resultat ha estat la mort fulminant dels plàtans que allà creixien i de la vegetació espontània en la qual es comptaven freixes de fulla petita i ginebres.
Després de cadascun d’aquests episodis de mortaldat per salmorra vessada del col·lector que de tan sovintejats deixen de ser notícia, l’Agència Catalana de l’Aigua repeteix des de fa anys que hi ha el pla per fer de nou el col·lector de salmorres des del seu inici fins a Abrera a partir d’on està ja desdoblat, és a dir, de Vilafruns a Abrera per la vora del Llobregat i de Cardona a Castellgalí per la vora del Cardener. De fet, la solució eficaç de debò és acabar la generació contínua de salmorres amb la consegüent necessitat d’evacuar-les. S’aconseguiria deslliurar la conca del Llobregat de l’esclavatge de les salmorres mitjançant la impermeabilització i restauració de les superfícies salines actualment exposades a la intempèrie –els runams salins i les àrees encara salines que havien ocupat a Cardona- i l’aplicació de les millores necessàries a les plantes mineres per tancar el seu cicle d’ús de l’aigua. Però els plans de les empreses mineres i dels departaments d’Empresa i Coneixement (D.G. Energia i Mines) i de Territori i Sostenibilitat (D.G. Qualitat Ambiental) de la Generalitat endarrereixen la restauració dècades enllà; per tant, asseguren la persistència del problema de les salmorres i les futures afectacions ambientals. (08.2018)