Nou vessament de salmorra del col·lector, aquesta vegada a la riba esquerra del Cardener davant de Sant Joan de Vilatorrada entre el pont Blau i el pont Petit, a la partida de Mas d’en Pla en terme municipal de Manresa. La conseqüència ha estat la mort fulminant dels grans àlbers i pollancres en un tram d’uns 50 metres del bosc de ribera. Els grans arbres morts, rostits per la sal, donen ara una tètrica benvinguda a qui arriba a Sant Joan de Vilatorrada pel pont Blau, el pont central de la població que enllaça amb el carrer Cardener.
La imatge mostra el tram ja reparat per on el col·lector va perdre la salmorra, i en segon terme els arbres de la vora del Cardener morts per aquest fuita de salmorra concentrada letal.
La situació és indignant. Mentre associacions i voluntaris de Sant Joan de Vilatorrada i d’arreu de la conca s’esforcen en arranjar la riba del riu per fer-la més verda, viva i acollidora, el col·lector de salmorres va repartint aleatòriament mortaldat. Als mesos de març i de juny d’enguany, la loteria de la mort per gentilesa del col·lector de salmorres -llegeixi’s ICL Iberia + Sorigué + Generalitat- va tocar al Pla de les Hortes, a Súria. Aquest mes de juliol, la desgràcia de la salmorra ha vessat davant de Sant Joan, en terme de Manresa.
Fa uns mesos, el departament de Territori de la Generalitat va modificar el Pla Director d’Urbanisme de la Mineria del Bages, explícitament i en sentit contrari al motiu pel qual aquest Pla Director va ser redactat, per autoritzar una segona ampliació del runam salí del Fusteret, a Súria, malgrat que no hi ha capacitat a la branca del Cardener del col·lector envellit per evacuar més salmorra. Montsalat i d’altres vam advertir al seu moment en format d’al·legació d’aquesta situació. No és això complicitat amb el delicte ambiental, precisament per part d’aquells a qui s’encomana la vigilància i la gestió d’allò públic? (07.2023)