Dos nous vessaments del col·lector de salmorres a la riba dreta del Llobregat, prop de Sant Benet de Bages per la carretera de Torroella de Baix, al terme de Sant Fruitós de Bages, han malmès sengles trams de bosc de ribera i han contaminat el sòl.
El col·lector de salmorres envellit segueix estenent clapes de mortaldat a les ribes del Cardener i del Llobregat. El col·lector de salmorres, en servei ininterromput des del 1989 i ja més que envellit i amortitzat, és un risc permanent per les terres, els camps i els boscos per on passa soterrat. La seva traça soterrada es pot resseguir en superfície per les clapes de sòl salinitzat amb troncs cadavèrics que va deixant. Malgrat el seu estat precari, denunciat en moltíssimes ocasions i origen de centenars de fuites, el col·lector de salmorres de la conca del Llobregat és la infraestructura fonamental de la recollida i evacuació de les salmorres generades per la mineria de potassa i sal de Sallent, Balsareny, Súria i Cardona i pels seus residus salins acumulats durant dècades als runams salins; del seu bon funcionament, depèn la qualitat de l’aigua del Llobregat que abasteix prop de la meitat de la població de Catalunya i en depèn també l’activitat minera.
L’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar definitivament el 22 de maig del 2017 el projecte constructiu d’un nou col·lector de salmorres paral·lel a l’actual al Bages, entre Cardona i Balsareny fins a Castellgalí i de Castellgalí a Abrera i que incorpora nous traçats per Balsareny, Sallent i Santpedor per conduir surgències salines d’origen miner. Per ara, però, tot és sobre el paper. L’explotació de les mines de potassa i l’acumulació de residus salins imposa a tercers situats avall de la conca una servitud de magnitud, gravetat i extensió grandioses; la necessitat d’un o més col·lectors de salmorres i els continus accidents causats en són el fet més evident i mesurable. (06.2017)