El col·lector decrèpit de les maleïdes salmorres torna a vessar al passeig del Riu de Manresa. A començament de setembre del 2015, al tram del davant del carrer del Bruc, han mort per fuita de salmorra 10 plàtans del passeig i un freixe de la vora de la riba del Cardener, i aquests trist balanç provisional no pot fer més que empitjorar.

La mortaldat d'arbres d'enguany per salmorra al passeig del Riu s'afegeix a les del 2010 al tram de la desembocadura del torrent de Sant Ignasi i del 2011 aquí al costat, entre l'edifici de la Carpa del Riu i el pont de Sant Francesc, al final de la Muralla. El passeig del Riu ha quedat ara interromput en un tram llarg a ambdós costats de la Carpa. Per empitjorar la situació, la salinització del sòl fa molt difícil la recuperació. Els plàtans del passeig del Riu constituïen una arbreda protegida pel catàleg de patrimoni de Manresa. Malgrat la teòrica protecció, al pas que anem no hi quedarà ni un sol arbre.

De camí a la pista del Congost, els aficionats al bàsquet poden constatar que els residus letals enviats pel patrocinador de l’equip, ara per vergonya ciutadana anomenat ICL Manresa, són els causants de la mort dels grans arbres catalogats de la ciutat i de la vora del riu. (09.2015)