El projecte d’impermeabilització dels runams salins del Bages permet que les empreses mineres reaprofitin el mineral 

 

·         Montsalat i Grup Solucions satisfets de l’expectació que ha generat la seva proposta de ‘vestir’ les muntanyes de sal per minimitzar la contaminació de les aigües

 

Montsalat i Grup Solucions, impulsors del projecte d’impermeabilització dels runams salins del Bages, consideren que les propostes de reaprofitament dels residus de mineral que s’han fet públiques aquests darrers dies són vàlides, però no esdevenen una solució per acabar a curt o mig termini amb la contaminació del Cardener i Llobregat. L’eliminació dels 70 milions de tones que configuren les actuals muntanyes de residus del Bages podria comportar un treball de 116 anys a una mitjana de 600.000 tones anuals, la que es preveu aplicar als treballs extractius que es faran a Cardona, i sense tenir en compte posteriors abocaments.

Els promotors de la impermeabilització creuen que les empreses mineres i l’administració pública han d’apostar decididament pel projecte que han elaborat, que pot conviure i complementar-se perfectament amb el reaprofitament del mineral que hi ha entre els residus. Montsalat i Grup Solucions tenen clar que el seu projecte es basa en posar un ‘vestit’ a les muntanyes de runams per evitar la contaminació i que, en el moment que es vulgui, es pot treure per tal de reaprofitar una part dels residus.

Els impulsors i la Generalitat han mantingut nous contactes aquests darrers dies amb l’objectiu que pugui concretar-se la prova pilot al runam de Vilafruns, al terme de Balsareny. El departament de Medi Ambient ha reconegut públicament la validesa d’aquest projecte que es considera únic al món i que, en cas d’aplicar-se al conjunt de runams salins de la comarca, comportaria una inversió d’uns 30 milions d’euros, una solució econòmicament més viable tècnicament i econòmicament que d’altres que s’han plantejat.

Entre les propostes singulars vinculades al projecte d’impermeabilització hi ha la construcció d’uns grans dipòsits fluvials que permetria emmagatzemar aigua per abastir el 85% de la població de Sallent i de Súria. També s’ha previst instal·lar plaques solars fotovoltaiques en punts estratègics de les muntanyes de runams salins.

 

·         Noves presentacions

 

Atès l’interès que ha generat el projecte d’impermeabilització, els impulsors han previst diferents presentacions, entre les quals a l’assemblea d’alcaldes del Bages, a agents econòmics i socials implicats, i a diferents entitats que han manifestat explícitament el seu desig de conèixer al detall una iniciativa que reduiria substancialment la salinització dels rius Cardener i Llobregat.

La difusió, el 9 d’octubre passat, d’aquest projecte ha aixecat molta expectació al Bages, però també a molts altres indrets de Catalunya, conscients que la problemàtica de la contaminació de sal de l’aigua té una incidència directe a bona part de la població catalana.

 

Novembre 2006

Enginyeria Grup Solucions i plataforma Montsalat

 

CatPress, tel. 938721422