REUNIÓ DEL FÒRUM DE LA MINERIA AL CONSELL CAMARCAL DEL BAGES – 19.02.2004

 


Aquest migdia s'ha dut a terme, al Consell Comarcal del Bages, la segona reunió del Fòrum de la Mineria, que ha estat presidida pel conseller de Medi Ambient, Salvador Milà.

A més del conseller, també hi han assistit:
- La secretària general de Medi Ambient, Genoveva Català
- El subdelegat del govern a la Catalunya Central, Josep Ramon Mora
- El president del Consell Comarcal, Ezequiel Martínez
- Alcaldes i regidors de Súria, Santpedor, Sallent i Balsareny
- Representants dels grups polítics al Consell Comarcal
- Representants de la plataforma Montsalat i de la Federació d'Associacions de Veïns del Bages
- Representants dels comitès d'empresa d'Iberpotash (Súria i Sallent) i dels sindicats

El conseller Milà ha mostrat una actitud receptiva, dialogant, disposat a facilitar el diàleg entre les parts. Ja d'entrada l'escenari ha estat ben escollit, renunciant a la taula presidencial i optant en canvi pel model "taula rodona", amb tots els participants al mateix nivell. Bon inici.

El conseller ha reconegut la gravetat del tema, i ha apel·lat a un canvi de la mentalitat empresarial, fent el símil amb els canvis normatius que s'estan produint en el camp de la seguretat en el treball. En aquest sentit, s'ha d'anar cap a la internalització de costos.

El departament de Medi Ambient treballarà en dues línies: aconseguir que l'empresa adopti canvis en el seu sistema de producció, a fi de minimitzar els residus, i per una altra banda abordar les possibles solucions per als abocadors actuals.

En aquest sentit, ha expressat de treballar activament en el Fòrum de la Mineria, creat el passat 16 de gener, en el marc del Consell Comarcal. Ha proposat també la incorporació en el mateix fòrum de representants del departament d'Indústria, així com de la comunitat científica.

El conseller Milà ha adoptat el compromís de portar a aquest fòrum del Pla de Restauració de Sallent, actualment en tràmit als serveis del seu departament, afegint que facilitarà tota la informació i que es treballarà amb total transparència.

* * *

Els portaveus de la Plataforma Montsalat han exposat la relació de la problemàtica dels abocadors de sal amb els objectius principals del nou departament de Medi Ambient: la gestió sostenible dels recursos i la nova cultura de l'aigua.

La producció de residus de la mineria del Bages supera en volum la producció de residus municipals de tot Catalunya. La contaminació de les aigües que produeixen repercuteixen en la qualitat de l'aigua de prop del 50 per cent de la població del país. Per aquests motius, des de Montsalat s'assegura que es tracta del problema de residus i contaminació d¹aigua més greu de Catalunya.

La plataforma Montsalat ha reiterat la seva voluntat de seguir com a acusació particular en la denúncia presentada pel fiscal de Medi Ambient, per haver trobat indicis de delicte en els continus abocaments de residus salins d'Iberpotash, l'empresa que explota les mines de potassa de Súria, Sallent i Balsareny i que és filial de la israeliana Dead Sea Works.

Els objectius de la plataforma Montsalat inclouen la reclamació d'indemnitzacions per als propietaris afectats pels impactes de la mineria, així com també de vetllar per tal que l'empresa continuï treballant, de forma sostenible.


Xavier Olivé
Plataforma Montsalat - 19-02-2004