CONSELL COMARCAL DEL BAGES - Reunió sobre la situació de la mineria potàssica després de la denúncia del Fiscal de Medi Ambient

 

Avui s'ha fet, com estava previst, la reunió al Consell Comarcal per a tractar la situació de les empreses mineres, després que el fiscal presentés la denúncia per delicte mediambiental contra els responsables de les empreses.

Per part de Montsalat hi hem anat quatre persones. Hi eren presents els alcaldes de Balsareny, Sallent, Súria, Santpedor i Cardona, a més del president del Consell Comarcal.
Per part dels comitès d'empresa d'Iberpotash hi havia prop de 25 persones.

Ha encetat l'acte el president del comitè de Sallent, sr. Garrido, que ha reconegut el paper de la plataforma Montsalat, qualficant la nostra feina de "correctíssima", i ha manifestat que no volen caure en la dinàmica de la confrontació.
Reconeixen que ells mateixos, però sobretot l'empresa i el govern, han trigat massa en aprovar els plans de restauració, i també que a Súria, que tenen el pla aprovat des del passat juliol, l'empresa no ha fet res per començar-lo a aplicar.
Segons el sr. Garrido, l'única solució passa per treure'ls, tal com s'està fent a Cardona.
Consideren exagerades les mesures cautelars demanades pel fiscal, és a dir, la clausura immediata dels abocadors, perquè suposaria el tencament de l'empresa. De produir-se aquest fet, a més de la pèrdua dels llocs de treball, ens quedarien els abocadors tal com estan ara, i tindríem contaminació pels segles i segles. Segons aquest representant sindical, si hi ha alguna possibilitat de resoldre el problema passa pel manteniment de l'activitat de l'empresa.
Per això proposen de crear un fòrum de discussió, en el marc del Consell Comarcal, amb l'objectiu de buscar les possibles sortides per tal de mantenir els llocs de treball i alhora eliminar els actuals impactes.

El president del comitè d'empresa de Súria, sr. Hernàndez, ha dit que compartia aquestes opinions, i no ha efgit pràcticament res més.

Per part de Montsalat, hem agraït els afalacs rebuts, i la bona disposició al diàleg.
Hem manifestat la nostra voluntat de participar en el fòrum proposat, i que creiem que també hi haurien de ser l'alcalde de Callús, professors de l'Escola Universitària Politècnica de Manresa, representants del govern (departament de Medi Ambient i dpt. d’Indústria), d’Aigües de Barcelona i, principalment, de l’empresa.
Hem remarcat, però, pel que fa al tema de la denúncia, que la decisió sobre les mesures cautelars és en l’àmbit judicial, i cap dels presents hi tenim res a dir.
Hem deixat ben clar els objectius de la plataforma Montsalat: aturar el creixement dels runams, reclamar compensacions per als propietaris afectats i vetllar per la sostenibilitat de les explotacions mineres.
Que no és la nostra intenció el tencament de l’empresa, ni posar ningú a la presó.
Hem exposat el cas de Cleveland Potash, una explotació de potassa anglesa, propietat del grup financer ICL Fertilizers, al qual també pertany Iberpotash. Després d’uns anys d’investigació finançada per un programa Life, el juny del 2003 van canviar la seva gestió dels residus, deixant d’abocar al mar per començar a retornar el residu a l’interior de les galeries. Per a nosaltres, és la prova que és viable una explotació sostenible.

Els alcaldes també han expressat la seva opinió. Ha començat l’alcalde de Balsareny, que ha valorat com a impacte més greu el de la contaminació de les aigües, i és del parer que cal fer complir les lleis.

L’alcadessa de Sallent, Mirella Cortès, ha explicat les importants inversions que ha hagut de fer aquest ajuntament perquè els darrers anys han tingut greus problemes de contaminació salina, i han hagut d’abandonar els pous d’on fins ara  s’abasataven. Ha qualificat els runams de “desastre ecològic”, però al mateix temps s’ha mostrat disposada a donar suport als treballadors, per tal de minimitzar la problemàtica social que es derivaria del tencament. Comperteix el criteri que, per tal de solventar el problema, no interessa que l’empresa tanqui.

L’alcalde de Súria, Antoni Julian, ha explicat el procés que ha seguit l’aprovació del pla de restauració, i que aquest contempla la impermeabilització dels terrenys i la recollida de les aigues salades. Segons el pla de restauració, l’empresa podrà ampliar la zona actual, però en un termini de 25 anys han de tenir altres alternatives.
Considera que la consciència mediambiental de l’empresa ha augmentat en aquests darrers anys, però encara ha de millorar.
El fet que conseller delegat d’Iberpotash i Cleveland Potash siguin la mateixa persona potser hi ajudi.

L’alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, ha explicat molt breument la situació al seu municipi: en reben tots els impactes (rius i aqüífers contaminats) però cap dels beneficis.

L’alcalde de Cardona, Josep Maria Sala, ha fet una exposició més llarga, exposant la seva experiència (han passat pel tancament de l’explotació, i aquests darrers anys van buidant el runam abandonat). Ha dit que l’empresa (la seva continuïtat) és part de la solució del problema.

Ha conclòs el president del Consell Comarcal, Ezequiel Martínez, acceptant la proposta de crear el fòrum, convocant-hi a totes les parts implicades. Ha proposat també de crear una comissió de seguiment, més reduïda, que sigui “executiva”.
Finalment, es redactarà un document que reculli la preocupació compartida pels tots els presents, amb l’objectiu que el jutge el consideri abans de prendre la decisió sobre les mesures cautelars demanades pel fiscal, és a dir, la clausura immediata dels abocadors.
Es convoca per dimecres vinent una reunió per tal de consensuar el redactat definitiu.

I, passades les 15 h, es dóna per acabada la sessió.

 

 

Manresa, 16 de gener del 2004