Les mines de potassa del Bages porten més de 20 anys escapolint-se de la llei.

El departament de Medi Ambient ha commemorat l’aniversari de les normatives ambientals de les activitats extractives, oblidant-se de la mineria potàssica de Súria i Sallent, que més de 20 anys després encara no ha fet els deures i continua abocant milions de tones anuals de residus salins, ocasionant un dels problemes mediambientals més greus del país.

La Plataforma Monstalat, des de l’any 1996, ha exposat la seva preocupació a gairebé tots els consellers que han estat al davant d’ aquest departament, que s’han caracteritzat per tenir poca fermesa política per resoldre un dels problemes més greus que tenen sobre la taula. A més de l’impacte visual, aquests residus són responsables de la contaminació de les aigües, les subterrànies i també les dels rius Llobregat i Cardoner. Les mines són responsables també dels problemes d¹enfonsament que pateix el barri de l’Estació, a Sallent.

Malgrat la magnitud del problema, 20 anys després les empreses mineres del Bages encara no tenen aprovat un Pla de Restauració, que com diu Medi Ambient, “en essència consisteix en dur a terme la restauració paral·lelament amb els treballs d’explotació, reduint l’àrea de afecció en cada moment i realitzant accions restauradores, des de l’inici de la activitat.”

Actualment tot just s’està tramitant el Pla de Restauració per a l’explotació de Súria, però la  proposta actual que es planteja des del departament de Medi Ambient és lluny de garantir que les empreses assumiran els costos de la restauració i protecció de las àrees afectades. Pitjor encara, la proposta actual de Pla de Restauració, enlloc d¹assegurar la desaparició dels actuals
runams, el que fa és posar les bases per a un creixement continuat en les properes dècades. Actualment, a Súria s’hi aboquen més de 5.000 tones diàries de residus salins, i a Sallent el ritme és de més de 9.000 tones per dia.


Plataforma Montsalat
Juny 2003